onsdag 19 mars 2014

Förskolebarnen är bara värda vatten och bröd

I dag kommer Uppdrag granskning att visa hur barn som går i förskolan får vatten och knäckebröd till frukost. Barnen får för lite mat. Kockarna har haft nio kronor per dag till alla måltiderna. Till detta ska läggas såriga barn. Föräldrar hämtar sina barn tidigare eller stannade hemma för att inte barnen skulle gå där. Ytterligare ett bevis på att marknadstänkandet inte hör hemma inom förskolan, skolan, äldreomsorgen och sjukvården. Det är helt fel. Samhället sviker barnen. Det är upprörande.

Runt om i Sverige oroar sig föräldrar över om förskolan eller skolan som deras barn går i är tillräckligt bra och skapar bra möjligheter in i framtiden. Den så kallade valfriheten har gjort att föräldrar är rädda för att deras val kommer att vara något dåligt för sina barn. Så här ska föräldrar inte behöva känna. Så här ska det inte vara. Tänk då på hur föräldrarna på Hälsans förskola har känt sig när de får reda på, och ser, hur deras barn har det. Så ska det inte vara i dagens Sverige.

Jag tycker att marknadstänkandet inte hör hemma inom välfärden. Här är en viktig politisk skillnad som Fredrik Reinfeldt och hans allianskamrater aldrig kan triangulera i och kopiera. Orsaken till detta är att alliansens hela politik bygger på att marknaden vet bättre och kan därmed lämna bättre kvalitet. Facit har vi.

Det det här förskolebolaget har gjort är helt fel. Tyvärr ligger det i marknadsutförandet att skära kostnader över allt det går för att ägarna ska tjäna pengar. Inom förskolan och skolan handlar det om att begränsa antalet personal, ha lägre löner, ta bort skolbibliotek, inte ha idrottshall eller salar för slöjd och naturvetenskap, minska på matkostnaderna med mera.

Jag anser att detta är helt oacceptabelt. Så här ska det inte vara i Sverige. Samhället sviker barnen och ger dem en dålig start i livet. Vi måste bort ifrån marknadstänkandet inom barnomsorgen och skolan. Det är dags att börja tänka på vad som är bäst för barnen och deras framtid. Även i kommunerna finns ett marknadstänkandet då ekonomin hela tiden styr och är överordnat allting. Ekonomerna får stor makt. Det gör att barnen hamnar i andra rummet. Förändring behövs efter som vi redan nu tappar barn ut i utanförskap och livslånga tuffa utmaningar. Vi måste ta tag i detta och skapa ett nytt tänkande.

Det är våra barn värda.

Martin Moberg skriver om hur nöjd Fredrik Reinfeldt är med massarbetslösheten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar