tisdag 29 april 2014

Alliansens politik fungerar inte - dags för en ny

Efter sju år vid ledningen för Sverige går det att fastslå att regeringens politik har kört fast. Det blir inte bättre än så här. Gårdagens partiledardebatt cementerade bilden av Fredrik Reinfeldt och hans politiska år. Han är nöjd med hur det ser ut, inget nytt kommer att hända och han vet inte vad han vill med framtiden. 

För landets 8,1 procent arbetslösa, och alla som har ett arbete, är detta ett problem. Fredrik Reinfeldt har byggt en arbetsmarknadspolitik på att jaga ut människor i arbeten genom lägre ersättningar som det är svårt att få, sänka skatter rejält samt subventionera vissa låglönebranscher. Allt för att skapa en låglönemarknad. Det är med en sådan som Sverige ska växa ekonomiskt, tjäna pengar och klara av den globala konkurrensen. Efter sju år vid makten visar det sig att denna politik fungerar inte. Minoritetsalliansen har inget nytt att komma med.

Vi socialdemokrater anser att det behövs en annan arbetsmarknadsmarknads- och näringslivspolitik. En politik som bottnar i att det enda sättet som Sverige kan klara av den globala konkurrensen är via kunskapsutveckling. Det är därför som vi vill satsa på ett nytt kompetenslyft med speciell inriktning mot yrkesutbildningar. Det är genom nya och välbetalda jobb som Sverige kan lyfta sig, skapa ännu fler nya jobb och pressa ned arbetslösheten till mycket låga nivåer.

I dag misslyckas var femte rekrytering av företagen. Det beror på att de inte kan hitta en ny medarbetare som har rätt kompetens. I Sverige i dag går det med andra ord en rad människor arbetslösa helt i onödan. Med rätt utbildning i ryggen hade de kunnat i dag vara i arbete. För människor som är arbetslösa behöver samhället investera i. Det bästa som kan göras är att satsa på utbildningar. Speciellt sådana som riktas mot yrken där det råder brist på kvalificerad arbetskraft.

Av alla de ungdomar som bara har grundskola med sig är i dag 36 procent arbetslösa. Av alla de som ingår i arbetskraften och har grundskola som högsta nivå är det 14,7 procent som är arbetslösa (25-54 år). Motsvarande för de som har gymnasiebetyg är det 5,0 procent och för högre studier 4,2 procents arbetslöshet.

Det här är fakta. Vad gör då en ansvarsfull regering? Jo, det bästa sättet för att människor ska kunna ta de nya jobben är att satsa på dem genom utbildningsmöjligheter. De nya jobben som kommer, både inom nuvarande och nya branscher, kräver allt högre utbildningsnivå. Då är det viktigt att satsa på utbildning för människor. Inte bara på vara barn och ungdomar som går i gymnasiet utan också på alla de som befinner sig i arbetskraften. Så blir Sverige en vinnare, får ned massarbetslösheten och klarar av den globala konkurrensen.


1 kommentar:

 1. Alliansens politik har varit en framgångssaga, man har kort sagt inte misslyckats med nåt.
  Man har fått igenom 5 jobbskatteavdrag helt sanslöst.
  Man har lyckats utförsäkra en massa sjuka, arbetslösa.
  man har t.o.m importerat arbetslösa så fler ska slåss om låglönejobben.
  Samt fler som ska få sin försörjning via våra social försäkringssystem.
  Det som egentligen var tänkt till ex: arbetslösa, sjuka.

  Man har lyckats i stort sett göra a-kassan sämre än försörjningsstöd samma gäller sjukförsäkring.

  Man har lyckats få Pigor i hemmen åt överklassen, som får göra avdrag för det, ja t.o.m läxläsning åt sina barn som de även får subventionerat. Fantastiskt.


  Man har lyckats skapa fler arbetslösa så fler slåss om både bidragen och jobben detta innebär jobben utförs billigare. d.v.s låglöner sänks. Men i gengäld kan högre löner ges till högre utbildat folk.

  Kort sagt jag tror inte ens en socialdemokratisk regering lyckats så kopiöst bra som Moderatstyrda Alliansen lyckats, ja ända sedan socialdemokraterna bildades.

  Det obegripliga är hur kunde folket vara så korkade så de gick med på allt detta.
  Att nu när de blir påkommna med vad de ställt till med.

  Ja då är det ju självklart de inte vill komma med fler förslag som ett ex:
  Sjätte jobbskatteavdrag. De har ju blivit påkommna nu med vad de hållit på med.

  Och till råga på allt så lyckades Maud Olofssson avgå innan Nuon-affären där hon fifflat bort 97 miljarder, hon behöver inte ens komma på förhör om det hela.

  Det är fullkomligt lysande hur alla bitar fallit på plats för den mest bluffaktiga regim vi någonsin i modern tid haft i Sverige.
  De har egentligen inte misslyckats med nåt.

  Det enda var den höjda brytpunkten där tappade man 3 miljarder för de högst avlönade
  vilket kan ses som det enda man misslyckats med.
  I övrigt kan jag inte komma på nåt.
  men 3 miljarder när man lyckats överföra över 1000 miljarder ja ni läste rätt över tusen miljarder från fattig till rik på 8 år.
  Imponerande.

  Sedan tror folket att sossarna ska kunna ta tillbaka dessa över 1000 miljarder
  och skapa sossepolitik.
  Glöm det dessa pengar är redan intecknade i lån m.m så de finns inte att
  hämta nåt från.
  Det är kort sagt kört för Sverige, Vi kommer se folk svälta eller frysa ihjäl på gator och torg. Men ingen kommer att bry sig.

  SvaraRadera