lördag 5 april 2014

Den lille människan är inte centrum

Sverige är ett fint land att bo och leva i men vårt samhälle slits sakta men säkert sönder. Välfärden urholkas allt mer där sjukvården har problem, en äldreomsorg som knakar och en skola där kunskapsresultaten minskar. Klassklyftorna ökar och Sverige är det land i Europa där detta ökar snabbast. Fattigdomen biter sig fast. I Europa är utvecklingen likadan. Människor som lever i fattigdom gör allt vad de kan för att ta sig därifrån. Om dessa pratar inte Fredrik Reinfeldt något om trots att vi alla kan drabbas och vi känner någon som har hamnat i denna situation. Vi ser dem också allt mer runt omkring oss.

Runt om i Sverige finns de runt omkring oss, tiggarna. Människor som är på våra gator och ber om att få pengar, pengar som de sedan kan skicka till sina familjer i sina hemländer. Familjer som lever under sådana omständigheter att vi måste ta oss tillbaka till hur de fattiga levde i Sverige på 1800-talet. Det är ren misär. Inte nog med det. De utsätts också för förföljelse på grund av att de tillhör folkgrupper som det ses ned på, inte bara i deras egna länder utan också i resten av EU. Det måste till en förändring och vi har möjligheten att ta det steget med valet till EU-parlamentet nu i maj.

Det behövs en annan politisk ledning i EU som tänker på andra sätt och har andra idéer. Vi behöver ett socialt protokoll i kombination med en massiv ekonomisk investering i EU:s fattigaste länder. Det kan handla om infrastruktursatsningar såsom vägar och järnvägar som knyter ihop Europa. Byggande av bostäder är också ett sådant steg. Annat som kan göras är att investera i en skola som alla får gå i och ska gå i. Ungdomar ska in i en jobbgaranti som satsar på jobb, praktik och utbildning. Europa och Sverige är på väg att förlora en hel generation.

Valet till EU och riksdagen handlar om vad det är för samhälle som vi vill ha. Vill vi ha mer av som det är nu eller vill vi ha en förändring? Valet är ditt men en röst på socialdemokraterna innebär ett EU och Sverige där du och din familj är i centrum, där klassklyftorna och fattigdomen minskar.

Kulturbloggen tycker att nu måste tiggarna sättas i centrum. Moderaternas slogan "No we can´t. Fredrik Reinfeldt anser att alliansen har mer att ge men ingen vet vad de vill med Sverige. Fredrik Reinfeldts löfte är inga stora reformer, vilket bekräftar bilden av att moderaterna inte vet vad man vill med Sverige. Martin Moberg tar upp om moderaternas stämma. Peter Johansson frågar sig om Reinfeldt skulle glömma de arbetslösa i sitt tal,. Jodå. Det missades rejält.

2 kommentarer:

  1. Fast klyftorna ökade ju när ni sist hade makten? Vad säger Roger om det?

    Alexander

    SvaraRadera
  2. Det byggs betydligt mer i många EU-länder än vad som skett med den katastrofala bostadspolitik som förts i Sverige sedan mer än 20 år tillbaka. Där har Sverige absolut ingenting att lära ut. Samma med infrastruktursatsningar där vi sedan länge är omsprungna av de flesta.

    Åk ut i Europa och inse att Sverige av idag är ett högst ordinärt europeiskt land och inte det föredöme som för kanske 40-50 år sedan.

    SvaraRadera