onsdag 16 april 2014

Det handlar om din framtid!

Europa och Sverige befinner sig i dag i en svår situation. Trots skryt om Europas starkaste finanser kan vi alla se att något håller på att gå sönder i Sverige. Välfärden klarar inte av sitt uppdrag, skolornas resultat försämras, skolsegregeringen har bitit sig fast, elever slås ut, större barnkullar i förskolan och på fritids, äldreomsorgen har brister och svensk sjukvård går på knäna. Massarbetslösheten råder både i Sverige och i EU. Fattigdomen breder ut sig, både på kontinenten och här hemma. Valen till Europaparlamentet, kommuner, landsting och riksdag handlar därmed om vad det är för framtid vi ska ha. Mer av samma eller en helt ny väg som ger hopp om en bättre framtid?

Vi socialdemokrater vill bygga ett annat Europa där du och dina familj sätts i centrum. För detta valet handlar om din framtidMassarbetslösheten måste knäckas en gång för alla. Det är oacceptabelt med 26 miljoner arbetslösa, varav 6 miljoner är ungdomar. Det är slöseri med människor. Här behövs gemensamma satsningar för att få ned denna, bland annat en 90-dagars garanti för arbetslösa ungdomar samt satsningar på att få igång efterfrågan igen i ekonomin. Exempelvis skulle arbetslösheten minska med 80 000 personer skulle detta innebära 25 miljarder mer till statskassan. Med 160 000 färre arbetslösa skulle det innebära 50 miljarder kronor. Det är därmed god ekonomi för alla att arbetslösa får ett arbete som man kan leva på.

Vi vill också att det ska vara ordning och redan på arbetsmarknaden. Arbetsgivare och högerpolitiker (borgerliga partier liksom Sverigedemokraterna och deras kompisar i EU) ska inte spela ut löntagare mot varandra och inte heller låta arbetsgivarna diktera ensidigt villkoren. Nu försämras löntagarnas möjligheter, rättigheter och arbetsmiljö. Istället behövs det fasta spelregler som gör att det blir tvärtom. Exempelvis ska svenska kollektivavtal gälla i Sverige oavsett var personer kommer ifrån som jobbar här. Ett socialt protokoll måste därmed införas som sätter oss människor i centrum i Europa, inte kapitalet och de rikaste.

Det är därmed dags för en förändring. Europa är i behov av socialdemokratisk politik.

Peter Johansson skriver om att Nuonaffären krossar Reinfeldts trovärdighet. Martin Moberg skriver också om Nuon.

3 kommentarer:

 1. Du har röda flaggor bakom dig. Det vill inte Löfven visa sig med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå. Röda fanor finns med bland annat på Första Maj.

   Radera
 2. Vad löns Restaurangmomssänknigen till.
  5.4 miljarder sedan säger vissa dessa jobb som blivit till i restaurangbranchen skulle blivit ändå, Några jobb att tala om verkar det inte blivit.
  vad löns det om det ger säg 4000-5000 jobb?
  Sedan försöker självklart de som har intresse i branchen med siffror vända precis efter deras önskemål att det är positivt med denna gräddfil åt en branch som har flest kunder i Sverige. Kort sagt att just den branchen skulle behöva subventioner är bara helt fel. och precis exakt så fel det kan bli.
  127000 invandrare kommer under 2014 komma hit.
  Så den våldsamma satsningen på 5.4 miljarder på restaurangmoms ser jag som rena vansinnet.
  Samma så klart med RUT.
  Tanken tror jag är att man satsar på låglönejobb. folk ska för vidrigt låg lön plocka skräp, serva rika , vara tjänstehjon som förr i tiden åt rika.
  Medan de själva inte ens får till hyran för bostad eller till mat.
  I USA finns många som har flera jobb under dagen.har långa arbetsdagar men bor i trapphus.

  Det är därför a-kassa, sjukförsäkring är viktiga instrument hålla uppe.
  Men de är snart sagt utrotade.

  Självklart visst kan en Högerregim skryta över starka finanser och att Svenskar fått det bättre. Men är det en korrekt beskrivning, jag tvivlar starkt.
  När Reinfeldt säger välfärden stärkts. Då talar han om löntagarna eller högavlönade löntagare med egna sjukförsäkringar. De som är i behov av välfärden och befinner sig i välfärdens Centrum. D.v.s Sjuka, arbetslösa, dessa talar han varken om eller med.
  Ändå är de själva måttet på om välfärden verkligen är bra.

  Deras standard som sjuk, eller arbetslös är ju grundpelaren i välfärdens mått.

  SvaraRadera