lördag 19 april 2014

Från miljonärer till pensionärer

Årets val, till både EU och kommun, landsting och riksdag, handlar om vad det är för riktning som vi ska gå. Ska det fortsätta som det har gjort hittills med dåtiden i centrum eller ska vi gå in i framtiden? Det är val som fokuserar på vad det är för Europa och Sverige vi vill ha. Även om media och andra försöker få det att se ut att skillnaderna mellan partierna är små stämmer det inte. I vårt land handlar det om att antingen fortsätta på samma sätt som tidigare med en allians som anser att det finns inte mycket att göra utan vi får vara nöjda. Mot detta står en socialdemokrati som vill att vi går in i framtiden med ökad jämlikhet, minskad arbetslöshet och nya jobb, en förbättrad välfärd och skola samt att landet klarar av den globala utvecklingen och utmaningarna på rätt sätt.

Vi socialdemokrater anser att vi ska ha ett jämlikt samhälle. Ett sådant är bra för oss alla då det sätter oss människor i centrum. Vi ska inte vara begränsade och inlåsta i system utan istället ska vi få möjligheter att kunna bli det vi vill bli, kunna jobba med det vi vill jobba med, att bygga det liv vi vill ha genom att samhälle som finansieras kollektivt av oss alla. Våra förslag utformas utifrån detta.

I dag går det att läsa om att vi vill sänka skatten för pensionärerna. Vi anser att det är helt oacceptabelt att det är skillnad i skatt mellan våra pensionärers inkomster och vi som jobbar. Pensionärerna har varit med och byggt upp detta land på olika sätt. De ska inte betala mer i skatt än vi andra. Pensionärer har fått se sina pensioner minskas under denna mandatperiod samtidigt som priserna har ökat. Jag förstår inte varför vi ska beskatta folk olika beroende på var i livet man befinner sig i. Skatt ska tas ut på pengar, inte vilken ålder eller situation du befinner dig i.

För att sluta gapet som har uppstått mellan pensionärer och de som arbetar kommer det att kosta minst åtta miljarder kronor. Regeringen med dess partier har skapat och förstärkt detta system. De vill att gapet ska fortsätta att existera. På det sättet godkänns ojämlikheten i samhället av alliansen med moderaterna i spetsen. Vi anser att det är fel väg att gå. Gapet ska slutas. Det kan inte göras på en gång men vårt mål är att det ska vara lika skatt på lika inkomst. För oss handlar det om 

"Från miljonärer till pensionärer."

Tord Oscarsson skriver om att S föreslår sänkt skatt. Bengt Silfverstrand om att det är en futtig sänkning. Aftonbladet för fram att vi har råd med välfärden.

7 kommentarer:

 1. För att sluta gapet som har uppstått mellan pensionärer och de som arbetar....de jobbskatteavdrag som S godkänt...alla fem av dom.

  Att prata med kluven tunga har aldrig varit så tydligt som nu. 50 kr mer i månaden....
  Alliansen har förstärkt detta system....men vad gör då S? Jo, samma. Men att prata med kluven tunga det klarar S alldeles själv.

  SvaraRadera
 2. 1: Med socialdemokraterna i regeringsställning hade vi inte sänkt skatterna på det sättet som regeringen har gjort. Då sänks skatten för alla.

  2: Vårt mål är att gapet ska slutas. Det har inte alliansen.

  SvaraRadera
 3. Febr. 2013 lovade S och MA skattesänkning runt 150 kr för genomsnittpensionärena. Vart tog hundringen vägen?

  SvaraRadera
 4. Roger

  Varför accepterar ni jobbskatteavdragen?

  Alexander

  SvaraRadera
 5. Så länge som ni köper jobbskatteavdragen rakt av faller dina argument. Ni hade ett val. Rösta för eller emot. Ni väljer att behålla jobbskatteavdragen. Jo, S HAR bidraget på ett konkret sätt att skillnaden har ökats. DET är att prata med kluven tunga. Jag ser i media att få om ngn applåderar S valfläsk.

  Ert mål är att gapet ska slutas, jag säger som PRO, oförskämt lågt. 50 kr i månaden. Den kostnaden skulle kunna användas någon annanstans

  SvaraRadera
 6. Problemet är väl inte egentligen att pensionärer får betala litet högre skatt än de som arbetar. Det verkligt stora problemet är väl istället den stora skillnad som råder i pension mellan olika pensionärer. Och att man beskattar, inte bara pensionärer utan även andra inkomsttagare med inkomster under EU:s fattigdomsgräns och under svenskt existensminimum. Varför tycker (S) att det är så rättvist och JÄMLIKT?

  SvaraRadera
 7. S kör med procenttricket precis som alltid...
  Att Alliansen kör procentricket är en skandal!

  Men det finns vissa öppningar som S gjorde förra mandatperioden...
  Man ville tydligen använda samma mått på skattesystemet som i de flesta andra länder inom EU..
  Att skattebefria inkomster under "60% av medianinkomsten".
  Det vore enklare och egentligen mer rättvist än procenttricket!
  Utifrån det sett så är pensionärer redan i en bättre situation än andra medborgare då man har ett dubbelt grundavdrag.
  Egentligen borde Grundavdraget dubblas för vanligt folk...
  Men då Grundavdraget är en mycket konstig konstruktion i Sverige där den som har låg inkomst också har ett lågt grundavdrag så trixar man med procenten här också...

  Det nyapåhittet som S kommer med är bara valfläsk!
  Höj Grundavdraget för alla till 100 000kr per år, så gynnar det småföretagare, ungdomar och låglönetagare...
  Balansera detta med neddragning av jobbskatteavdraget, men inte för mycket så att de inkomsttagare i högre inkomstlägen (de som har problemformuleringsföreträdet) inte klagar...
  Som du...

  SvaraRadera