tisdag 1 april 2014

Goda jobbvillkor är social hållbarhet - tack Byggnads!

Vi har alla ett solidariskt ansvar för att se till så att den värld vi lever i och sedan lämnar över till kommande generationer är så bra som möjlig. Det är ett ansvar som vi måste ta på största allvar. Tyvärr har vi en värld där vinstmaximering och utnyttjande belönas då nyliberalismen har fått härja tämligen fritt. Dock är ett skifte på väg. Ett skifte som sätter det hållbara samhället i centrum. I går kunde vi se hur den sociala hållbarheten tog ett viktigt steg framåt med Byggnads framgång rörande huvudentreprenörsansvaret.

Byggnads och seriösa företag inom byggbranschen har velat se en förändring där goda arbetsvillkor och ordning och reda sätts i centrum. Arbetskraft har utnyttjats och arbetsvillkor försämrats hos många underentreprenörer. Arbetskraft från utlandet har fått låga löner eller rent av råkat ut för att lönen inte alltid betalas ut. Skyddskläder med mera har emellanåt lysts med sin frånvaro. Det är att inte vara social hållbar. Nu har Byggands och arbetsgivarna kommit överens om att den som är huvudentreprenör har också huvudansvaret för hela kedjan. Nu blir det ordning och reda. Nu sätts den sociala hållbarheten i centrum.

I dag rapporterar media om att Stefan Löfvens förtroende ökar. Bo Widegren om att det är viktigt med stor skillnad mellan blocken. 

1 kommentar:

  1. Huvudentreprenörsansvar borde bli en del av LAS. Detta med tanke på alla bemanningsföretag som smyger sig in på våra arbetsplatser.
    Det kan väl inte vara särskilt svårt för en arbetsgivare att ha koll på de företag han anlitar? Dessutom är det troligt att företag kan komma till rätta med problem som enskilda inte skulle våga ta i.

    SvaraRadera