måndag 28 april 2014

Ingen sänkt skatt för landets pensionärer

I kväll har det varit partiledardebatt mellan Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) i Aktuellt. Det var en intensiv debatt som visade att Fredrik Reinfeldt har allvarliga problem. Dels har han en politik som har misslyckats, dels pratar han hellre om sina politiska motståndare. En tydlig signal från Fredrik Reinfeldt kom till landets pensionärer. Skatteklyftan mellan äldre och löntagare ska inte slutas.

Beskedet kom när det pratades om äldre och sänkt skatt. Fredrik Reinfeldt meddelade klart och tydligt att han satsar hellre på ordning och reda i statens finanser och mer pengar till skolan istället för att ge pensionärerna sänkt skatt. Det blir inga skattesänkningar för landets pensionärer. Beskedet till landets pensionärer är glasklart.

Vi socialdemokrater anser att skatteklyftan ska slutas. Målet är detta och vi kommer att jobba hårt för att det ska ske. Jag tycker det är helt fel att våra äldre ska betala mer i skatt än vi som arbetar. Varför ska det vara så? Det ska vara lika skatt på samma inkomst.

Jan Andersson summerar kvällens debatt.

3 kommentarer:

 1. Du fortsätter att ljuga om löntagare versus pensionärers beskattning. Beklämmande !
  Har du ingen moral i kroppen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Det har jag. Och det är därför som jag anser att det ska vara lika skatt på lika inkomst. Pensionärer ska ha samma skatt som den som jobbar.

   Radera
 2. Betalar pensionärerna högre skatt på lika inkomst. Ja så är det faktiskt man behöver bara titta på skattetabellerna.
  Sedan försöker belackare påstå att Pensionärerna betalar inte allmän löneavgift,
  Nä det gör de inte, Därför pensionen är uppskjuten lön där allmäna löneavgiften
  inte är med för de är inte löntagare utan pensionärer.
  Allmänna löneavgiften som löntagarna betalar via arbetsgivaravgifterna
  går till bl.a EU-avgiften och var när detta genomfördes tänkt till det.
  Den är på 10% men nu har detta istället blivit ett jobbskatteavdrag. Där löntagarna istället får sämre sociala försäkringar som A-kassa, sjukförsäkring.
  Detta i sin tur medverkar till att löneutvecklingen minskar.
  när de sociala skydden minskar när löntagarna istället tar detta som pengar i fickan istället.

  Så de som säger pensionärerna betalar för hög skatt har helt rätt.
  De ska ha samma skatt som löntagarna och arbetsgivaravgiftens del den betalas av arbetsgivaren, Pensionärerna har ingen arbetsgivare alltså ska de ha samma skatt på lika inkomst så var hela tanken med pensionerna.

  Sedan måste påpekas att Göran Persson inte alls stal 258 miljarder från pensionärerna, okunnigheten om detta är stor.
  Ska vi tala om stöld så var alla partier med på detta utom MP och V.

  Det handlade om en reformering av pensionssystemet.
  Det reformerade pensionssystemet är ett så kallad avgiftsbestämt system där pensionerna är helt och fullt kopplade till inbetalda avgifter för individens så kallade pensionsrätter.

  Ytterligare en skillnad är att både intjänade pensionsrättigheter och utbetalda pensioner i det nya systemet följer den allmänna inkomstutvecklingen och inte prisutvecklingen som i ATP-systemet. Dessutom anpassas pensionerna till den ökande livslängden genom att pensionen beräknas utifrån den förväntade livslängden för varje enskild årskull.

  Varje års pensionsrätt under hela livet ligger till grund för pensionen, till skillnad från ATP-systemet där pensionen byggdes på intjänade pensionspoäng för de 15 bästa åren.

  Enligt beslut i riksdagen skulle det nya inkomstpensionssystemet vara autonomt, det vill säga fristående från statens budget.

  Som en följd av detta flyttades betalningsansvaret för förtidspensionen, den nya garantipensionen och efterlevandepensionen från ATP-systemet och därmed AP-fonderna till statens budget.
  Då var det naturligtvis självklart att pengarna skulle flyttas med från AP-fonderna. De framtida kostnaderna för detta beräknades till storleksordningen 320 miljarder. Alla partier i genomförandegruppen, Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Socialdemokraterna, var överens om att begränsa överföringen till 258 miljarder.

  Så ska detta kritiseras bör det göras utifrån rätt utgångspunkt.
  Inte som många gör säga att Göran P stal 258 miljarder från pensionärerna.

  SvaraRadera