måndag 28 april 2014

Jobb, arbetslösheten och klimat är framtidsfrågor

I SVT Agenda i går var det en ekonomisk debatt mellan Magdalena Andersson (S) och Anders Borg (M). Det stod snabbt klart att Anders Borg och alliansen inte tänker prata om framtiden och vad den sidan vill med Sverige utan fokus ska läggas på de politiska motståndarna utifrån skrämseltaktik. För framtiden måste vi prata om och de steg som Sverige behöver ta under nästa mandatperiod. För jobben och klimatet är två framtidsfrågor som det måste diskuteras mycket av.

Jobben och att få ned arbetslösheten är två mycket viktiga framtidsfrågor. De båda handlar om i vilken riktning som Sverige ska gå, vad det är för framtidsbranscher som landet ska satsa på, hur arbetsmiljön och arbetslivet ska vara samt hur fler ska komma i arbete med minskad arbetslöshet som följd. För i dag råder det massarbetslöshet, 8,1 procent. En nivå som är helt oacceptabel.

Ett arbete som går att leva på ger nämligen möjlighet för människor att kunna bygga sig ett liv och en framtid. Ungdomar i dag börjar sitt vuxenliv i arbetslöshet. Istället för att vara behövd där arbetsgivare står i kö för att få dem till sin arbetsplats får de istället slåss mot varandra i en kamp för att få ett arbete. En kamp där många är förlorare.

Många äldre avslutar i dag sina arbetsliv med arbetslöshet. Istället för att vara hett eftertraktade anställda som har stor arbetskapacitet och kunskaper ses de som förbrukade. Arbetsgivarna satsar hellre på de som är yngre. Redan i dag kan en person som har passerat 40 år vara förbrukad hos en del arbetsgivare.

Det här är något som vi måste bryta och stoppa. Skapande av massor med nya arbetstillfällen för att få ned arbetslösheten är en topprioriterad fråga för nästa regering. Massarbetslösheten måste knäckas och det är samhällets ansvar för att det sker, inte individens.

Ett område där nya jobb kommer att komma är kampen för att få ett bättre klimat och miljö. Vi måste se till att vi får ordning på klimatet och en bättre miljö. Det handlar om allas vår överlevnad och att våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn ska slippa ärva en planet i förfall. Utmaningarna är många och stora men det ger ypperliga tillfällen för att nya jobb ska skapas som gör att vi samtidigt kan få en ny och bättre värld.

Fler i arbete, minskad arbetslöshet och ett bättre klimat är det som vi socialdemokrater går till val på till EU-valet. Det handlar om vår gemensamma framtid. Fler i arbete och minskad arbetslöshet ger fler människor möjlighet till att bygga sig en framtid. En bättre miljö och klimat gör att vi kan leva på vår planet. Låt valet handla om detta och hur vi ska bygga ett stöttande hållbart samhälle som klarar av det.

Thomas Piketty visar att vi måste återigen bygga upp ett jämlikt samhälle för det vinner alla på. Jan Andersson om att Anders Borg inte klarar av Magdalena Andersson. Martin Moberg lyfter upp att EU och Sverige kan bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar