söndag 6 april 2014

Spara eller investera i våra barn?

Jag anser att det viktigaste vi har är våra barn. För att de ska få de bästa möjligheterna in i deras egen framtid är det mycket viktigt att vi har en förskola och skola som håller världsklass. En skola som investeras i varje barns utbildning och bildning, i varje barns möjligheter och förmågor. En skola som inte gör skillnad på barnen utan arbetar för att alla ska få lika förutsättningar, oavsett bakgrund, kön med mera. Tyvärr är det inte så i dagens Sverige. Det behövs därmed en förändring.

Sverige har i dag ett av världens mest liberala skolsystem där grunden handlar om en tro på att det privata är bättre på att skapa kvalitet i skolan. Vinstuttag ses som något naturligt. Det är bara Chile som har samma system, fast där pratas det om att förbjuda vinst. Kvaliteten i skolan har inte förbättrats. Skolresultaten är inte bättre. Eleverna är inte tryggare. Istället för ett system som investerar i våra barn har vi i dag ett system som sätter vinsten och rätten att göra det i centrum. Resultaten ser vi. Samtidigt med detta ser vi hur förskolor, både privata som kommunala, sparar på våra yngsta genom att minska på matportioner, leksaker, pedagogiken, på personalen med mera. Det är helt feltänkt. Barn ska äta sig mätta. Punkt slut.

Jag anser att det som sker i Sverige är oacceptabelt och det måste till en förändring. Vi måste erkänna att dagens system i skolan skapar problem och göra något åt det. Valet i september 2014 handlar om vad det är för Sverige och samhälle som vi vill ha. Ska vi fortsätta på samma väg eller är det dags för en vändning, en förändring? Ska vi ha ett samhälle som investerar i våra barn eller ett samhälle som skyddar rätten att ta ut vinster på våra barn och allt vad det innebär?

Kulturbloggen lyfter fram att antalet tiggare är ett symptom på hur ett samhälle mår. Johan Westerholm diskuterar också tiggarna och vårt samhälles syn på dem. Katrine Kielos om att svenskar vill ha rent spel och därmed mot vinst i välfärden. Välfärden tar smällen för moderaternas politik. Anna Dahlberg vill prata om de verkliga politiska frågorna. Moderaterna hoppar istället för att ta tag i problemen i samhället. 

1 kommentar:

  1. Du uppmanar alltså väljarna att rösta på V för S praktiska förslag är ingen garant för det systemskifte som behövs.

    SvaraRadera