söndag 27 april 2014

Varannan kvinna blir fattigpensionär i år

I dagens Sverige finns det 200 000 pensionärer som lever under EU:s fattigdomsgräns. I år kommer varannan kvinna som går i pension att bli fattigpensionär. De tvingas leva på 5 000 till 10 000 kronor i månaden innan skatt. En skattenivå som är högre än för den som arbetar. Det här är något som är helt oacceptabelt och måste förändras.

Ingen ska behöva vara fattigpensionärer. Det är något som ska tillhöra historien men gör det tyvärr inte. För dem finns det ingen guldkant som pensionär utan varje månad är en kamp för att få näsan ovanför vattenytan. En utveckling som aldrig borde ha skett.

Det nya pensionssystemet förändrade reglerna. Innan var det de 15 bästa åren som räknades när pensionsnivån skulle fastställas. Nu är det hela livsinkomsten som räknas. Det slår hårt mot de som har arbetat inom låglönesektorn, deltidsarbete och/eller varit hemma för att ta hand om barn, varit sjuk och liknande under en del av livet. De har gjort rätt för sig och kämpat hela sitt liv för att allting ska vara bra och att de är med och bidrar på olika sätt. För dem är "belöningen" en låg pension. Många kan i dag i sina pensionskuvert se att pensionen kommer att bli låg. De ser att de kommer att få en pension som till och med är lägre än vad deras föräldrar får. Helt oacceptabelt.

Den som kommer att leda Sverige efter valet i september måste ta tag i detta och skapa en annan ordning. Vi ska inte ha fattigpensionärer. Sänka skatten är en sak men pensionerna måste också förbättras. Jag tänker kämpa för en förändring. Den dagen som en person går i pension ska den kunna leva på den. Dagens pensionärer ska kunna leva på sin pension. Så enkelt är det.

Bengt Silfverstrand om att Sverige borde skämmas. Martin Moberg lyfter upp att så som skolan är blir också samhället.

1 kommentar:

  1. Berätta hur du vill komma dit i praktiken, tack!

    Sen finns det bostadsbidrag också.

    SvaraRadera