lördag 3 maj 2014

60-30-10

I går kallade alliansen till presskonferens vars enda syfte var att varna för vad en socialdemokratisk styrd regering skulle innebära. Ingenting om vad alliansen vill med Sverige, ingenting om hur alliansen ser på de stora frågorna och de problem och utmaningar landets invånare brottas med, ingenting om framtidens möjligheter och hur Sverige ska klara av den globala konkurrensen. Ingenting sades heller om det faktum att i dag är det fördelaktigare att ärva sig en förmögenhet än att arbeta.

Dagens Sverige befinner sig i en utmanande position. Även om regeringen skryter om att landet har starka statsfinanser ökar ojämlikheten i samhället enligt OECD. Vi kan alla se hur välfärden urholkas och försämras. Skolresultaten sjunker, sjukvården och äldreomsorgen går på knäna. Massarbetslösheten har bitit sig fast i Sverige med en ungdomsarbetslöshet på 23,5 procent. Arbetslösa och sjuka har så låg ersättning, om de har en ersättning, att de inte kan klara sig hjälpligt med den. Människor slås ut.

Debatten i Sverige rörande landets ekonomi och skatter handlar i stort sätt bara om inkomstskatten för oss alla. Speciellt handlar det om de som tjänar över 60 000 kronor ska betala mer skatt eller inte. Eller om gränsen ska gå vid 40 000 kronor. Utifrån Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts uttalanden verkar det som att den svenska ekonomin kommer att gå under och massarbetslösheten kommer att bli ännu högre.

Låt oss därmed hålla oss till fakta. Av statens samlade inkomster kommer 60 procent ifrån inkomstskatten, 30 procent kommer ifrån skatt på varor och tjänster medan bara 10 procent kommer från kapitalinkomster, Fokus 11-24 april. Vi kan se här att inkomstskatten ligger mycket högre än för de som har inkomster från kapital. Gåvo- och arvsskatten, förmögenhetsskatten och fastighetsskatten är avskaffade. Bolagsskatten har sänkts från 28 till 22 procent. Sverige har gått längst under detta årtusendets första decennium för att göra det bättre för kapital. Tanken har varit att det skulle skapa fler arbetstillfällen och göra landet bättre och skatter slopas eller sänks. Någon som håller med?

Kapitalinkomster och skatt på dessa talas det inte alls om i den politiska debatten. Det har varit en del i den nyliberala ideologin men nu verkar ett skifte vara på väg i omvärldens politiska debatt. Fler och fler inser att det går inte att ha lägre skatt, eller ingen alls, på kapitalinkomster. IMF har ändrat synsätt och OECD har definitivt gjort det med klara varningar om att ökad ojämlikhet skapar problem för människor och länders ekonomier. Jag tror att den här debatten också kommer att komma i Sverige och vare sig vissa vill det eller inte kommer nog kapitalinkomsternas andel av statens samlade inkomster att höjas.

Jag förstår att alliansen inte vill prata om detta. Fredrik Reinfeldt vill inte prata om hur statens budgetunderskott på 87 miljarder kronor (Tyskland har överskott i sin budget) ska finansieras. Jag förstår varför han inte heller vill tala om att ska välfärden i framtiden behålla samma standard som i dag behövs ytterligare 90 miljarder kronor. Om det säger alliansen ingenting. Det här behöver komma upp agendan. Hur framtidens välfärd ska finansieras är värd en seriös debatt. En debatt som vi ser nu ske ute i världen. Sverige ska bli ett jämlikt samhälle igen.

När en regering kallar till en presskonferens för att varna för motståndarna utan att komma med några konkreta egna förslag visar det på problem för regeringen. Den har inga idéer om framtiden och hur vi ska ta tag i nuets och framtidens problem, utmaningar och möjligheter. Det är därmed dags för förändring.

Martin Moberg tar också upp det som alliansen inte tog upp. Läsbart på S-info.

4 kommentarer:

 1. Vem tror på Björklund, när han säger den största mörläggning i modern tid.
  Detta när han totalt misslyckats vad gäller skolan.
  Eller vem tror på Maud O när hon påstår Peter Eriksson ljuger gällande att hon krävde betalt för att ställa upp i KU-förhör.

  Nä Alliansen håller på bli utskrattade.
  Samtidigt som den saklige trovärdige Jonas Sjöstedt
  stärker vänster sidan mer och mer.

  SvaraRadera
 2. Den genomsnittliga beskattningen av kapital i övriga Europa ligger kring 17-18% och den har varit skyhöga 30% i Sverige sen långt tid tillbaka.

  Förmögenhetsskatt existerar endast i Norge och Frankrike vilket med all tydlighet visar att denna tillväxthämmande beskattning inte ska återinföras.

  Det enda du har rätt i är att den ej tillväxtskadliga fastighetsskatten bör återställas. Kombinera sedan detta med att slopa ränteavdragen dvs subventioner av välbeställda bostadsägare.

  Dina åsikter ligger inte alls i linje med partiledningens utan verkar hämtade från ett parti ute på vänsterkanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej. Det är hämtat utifrån den debatt som sker ute i omvärlden.

   Radera
  2. För de länder där beskattningen av kapital ligger kring genomsnittet 17-18% kan en diskussion om att höja denna vara relevant men inte i Sverige.

   Istället för att ensidigt fokusera på intäktssidan dvs olika former av skattehöjningar bör staten även beakta sänkta kostnader. Med dagens låga räntenivåer är en avveckling av ränteavdragen högst rimlig. Enligt beräkningar handlar detta om ca 30-40 miljarder i besparing dvs hälften av det aktuella budgetunderskottet. Problemet är att både S och M tar emot stora bidrag av bostadsägarnas intresseorganisationer för att inte göra några förändringar samt att både Löfven och Reinfeldt är populister som gör allt för att köpa röster av den välbeställda medelklassen.

   Radera