lördag 10 maj 2014

Det behövs en löntagarvänlig politik

Varje dag går miljontals människor i EU och Sverige till arbetet varje dag. De sliter dag ut och dag in under dygnets alla timmar för att näringslivet och samhället ska fungera. Vid sidan står över 26 miljoner arbetslösa, varav 6 miljoner ungdomar är arbetslösa, och vill inget hellre än komma in på arbetsmarknaden, få ett arbete, bygga sin framtid och vara med och bidra. Tyvärr finns oseriösa arbetsgivare, arbetsgivarorganisationer och högerpolitiker som vill spela ut löntagare och de arbetslösa mot varandra samt försämra för dem. Det är dags för förändring.

Under 15 år har högerpartier styrt i EU och sedan hösten 2006 styr alliansen Sverige. För dem har det handlat om att bedriva en politik som försämrar för löntagare och arbetslösa och deras familjer och utifrån det stärka arbetsgivarnas makt. Högerpolitiker är inte måna om löntagarna och våra rättigheter. Istället handlar det om att försvaga dem.

En försämrad a-kassa för de som är arbetslösa i kombination med sänkt skatt som har skett i Sverige handlar inte om att göra det bättre för medelklassen utan om att det ska ske en press nedåt på lönerna och arbetsvillkor. Den som är arbetslös har i dag en högre skatt än den som arbetar vid samma inkomst samtidigt som taket på a-kassan är kvar på 18700 kr/månad. Efter skatt blir det cirka 10 500 kr ut. Det ska göra att 1: den som är arbetslös tar arbeten som har lägre lön men som ger mer kvar efter skatt, 2: att den som får lägre skatt därmed inte ska kräva mer i löneökning då mer "blir över" efter skatt. Löneökningarna bromsar upp och fler tvingas ta låglönejobb.

Kombineras detta med korttidsanställningar/visstidsanställningar som kan staplas ovanpå varandra som går att göra i Sverige, fast EU är emot detta, sms-anställningar och liknande har vi i vårt land en löntagarfientlig politik. Den har till uppgift att försämra för löntagarna och skapa en låglönemarknad där osäkra anställningar med sämre villkor är standard. Helst ska kollektivavtal saknas.

Vi socialdemokrater anser att det här är helt fel och vill ha ändring på det. Det ska vara rättvisa villkor på svensk och europeisk arbetsmarknad. Svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Utländsk arbetskraft som kommer hit ska slippa bli utnyttjad av oseriösa arbetsgivare som dumpar lönerna och villkoren. Genom svenska kollektivavtal får alla samma nivå för alla. Alla seriösa arbetsgivare vinner på detta. De största vinnarna är alla löntagare och arbetslösa.

EU-valet nu och riksdagsvalet i september handlar om vilken väg som vi ska gå. Det handlar om antingen mer av samma eller att välja en socialdemokratisk politik som investerar i människor, i människors vardag och framtid.

Martin Moberg skriver om ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

1 kommentar:

  1. Moderaterna och Alliansen försämrade inte bara arbetsvillkoret för a-kassan. Alliansens härjningar syns överallt. http://jmm.nu/alliansen-och-moderaterna-forsamrade-arbetsvillkoret-till-a-kassan/

    SvaraRadera