måndag 5 maj 2014

Framtid ställer krav på en ny ekonomi

I går var det partiledardebatt. En debatt som jag tyckte visade upp skillnader och olika perspektiv. Det var intressanta frågeställningar som togs upp men jag hade gärna sett lite bredare frågor som jämställdhet och jämlikhet hade ställts och fått utrymme. Frågorna som ställdes har med framtiden att göra men fokus låg mycket på nuet och vem som ska regera med vem från alliansens sida. Framtiden måste det talas om i valet i år. Speciellt utifrån att framtiden kommer att ställa krav på en ny ekonomi.

Vår ekonomi är 1900-talets ekonomi. Den bygger sig grund på tillgång till billig olja och andra fossila bränslen. Hela vårt industriella samhälle bygger på tillgången till detta energislag. Billig energi ger tillgång till billig produktion av varor och tjänster. Problemet med det är att 1: fossila bränslen finns inte i obegränsad mängd och 2: de förstör miljön och påverkar klimatet.

Tiden med billig fossil energi är slut. Under 1990-talet kostade ett fat olja mellan 10-20 dollar. I dag ligger priset på över 100 dollar. Andra fossila bränslen har blivit dyrare. Kärnkraften som en lösning som många vänder sig till är också en resurs som är ändlig och kostar pengar. Nya kärnkraftverk kostar miljardtals kronor att bygga, för vart och ett av dem. Både fossila bränslen och kärnkraft förstör miljön. Klimatet har påverkats av de fossila bränslena på ett radikalt sätt. Nivån på koldioxidhalten i luften är den högsta på tre miljoner år. Det gör att mer värme stannar kvar på jorden och leder till att isarna smälter, tundran tinas upp med mera. I sin tur påverkar det klimatet.

Det här är något som påverkar vår ekonomi i dag och definitivt i framtiden (i detta blogginlägg fokuserar jag på ekonomin men återkommer med andra områden som kommer att påverkas). Vi har i årets val en möjlighet att föra in Sverige på en ny bana. I går sträckte Stefan Löfven ut handen till alliansen och pekade på behovet av att göra upp över blockgränserna i denna viktiga fråga om vilken energiinriktning som Sverige ska ha. Alliansen smällde igen det hela direkt men det visar på bristande insikt i att vi måste bygga om vår ekonomi och samhälle. Det går inte att leva i det fossila samhället när det energislaget är en ändlig resurs och förstår vår planet. Det gäller att ta den utsträckta handen.

Om Sverige väljer att ta en annan riktning bort ifrån det fossila samhället har vi möjlighet att vara först in i det nya. Ett samhälle som bygger på grön el och el-framställning. Genom att vara först ur det gamla och först in i det nya kan Sverige skapa många, många nya arbetstillfällen med bas i den gröna ekonomin. Det handlar om allt från energiframställning, överföring av energi, industripoduktion, jordbruk, skogsbruk, IT, läkemedel, infrastruktur, boende, transporter, turism med mera. Här finns framtiden.

Jan Andersson har fundering på programledares insats. Leines blogg undrar om SVT vill att svenska folket ska glömma EU-valet. Läs mer på Opinionsverket. Mer på Alliansfritt Sverige.

2 kommentarer:

  1. Om vi inte ska ha kärnkraft eller fossil energi, som står för 97% av världens energibehov. Hur många miljarder måste då dö för att politiker är rent ut sagt dumma. Förhoppningsvis stannar denna dumhet i Sverige, så att resten av världen kan fortsätta utvecklas.

    SvaraRadera
  2. Frågan man ska ställa sig är om vi står inför en helt magisk tid för speciellt västvärlden, där vi på sexton år, fram till 2030 ska förändra precis allt, genom att vifta med ett trollspö och skicka alla i helikoptrar till månen? För det räcker inte att vi med ny fantastisk teknik löser världsproblemen för en liten handfull människor.

    SvaraRadera