fredag 23 maj 2014

Kollektivavtal är inte ett handelshinder!

Valen till EU respektive i september till riksdagen handlar definitivt om två olika politiska system som står för varandra. Jag vet om att media försöker lyfta fram en annan bild men kampen är tydlig. Vi har en regering som vill fortsätta med den borgerliga politiken där marknaden ska få styra, där människor lämnas att klara sig själva och där fackliga fri- och rättigheter är under attack. Mot detta står en socialdemokratisk politik som anser att vi behöver stärka de fackliga fri- och rättigheterna, få en arbetsmarknadspolitik som satsar på att nya jobb ska skapas och arbetslösheten sjunker, att det stöttande samhället utvecklas och med vars hjälp människor har olika vägar att välja på in i framtiden.

Det finns ett antal viktiga framtidsfrågor som måste tas itu med. En av dessa är kampen om makten på arbetsmarknaden. Moderaterna, men även Sverigedemokraterna, bedriver en politik som går ut på att stärka arbetsgivarnas och marknadens makt på bekostnad av facken och löntagarna. Detta skyms av pratet om att skatten är sänkt för den som jobbar men vi kan se att makten har förskjutits bort ifrån dem som arbetar.

I går blev det tydligt att Fredrik Reinfeldt anser att kollektivavtal är ett handelshinder som det inte behövs mer av. Han uttalade detta i en morgondebatt med Stefan Löfven. Därmed har Fredrik Reinfeldt tydligt avslöjat sin syn på kollektivavtal, fackens fri- och rättigheter och vilken ställning alla löntagare ska ha.

Vi socialdemokrater anser att det här är helt fel väg att gå. Genom den förändring som har skett där svenska kollektivavtal inte kan ställas på utländska företag som arbetar här godkänner Fredrik Reinfeldt, hans regering men också Sverigedemokraterna att dåliga arbetsvillkor, oseriösa företag och att svenska arbetsmiljöregler går att strunta i. Det här drabbar inte bara den utländska arbetskraften, som tvingas arbeta under usla villkor, utan också den svenska som måste konkurrera med allt sämre villkor.

Det här är en viktig skiljelinje i svensk politik men också i europeisk politik. Vem som styr avgör om löntagares rättigheter ska stärkas eller försämras. Vi socialdemokrater vill stärka och utveckla. Det vinner alla på.

Opinionsmätningar presenteras i dag.

1 kommentar:

 1. Med detta sagt så tycker jag att det är en "gåta" hur denna Borgar Regering ö.h.t har kommit till Regeringsställning..?
  Vet inte folk i Sverige att en Borgerlig Regering inte på något sätt gagnar för de som inte är födda med Silver Sked i munnen..

  Allt vad Avtalsenliga Löner och villkor lagar heter m.m för Löntagarna, är en nagel i ögat för en Moderat, och så har det alltid varit. Det räcker tydligen inte med dom c.a 37 000 Fas:3 deltagarna, gratisarbetarna som Reinfeldt Regeringen har skaffat hittills, och som blir bara fler och fler..!
  Reinfeldt Regeringen kör nu sitt Race så länge det bara går, innan det är dags att lämna in i September, och falla i glömskan...

  Tarmo Lindholm

  SvaraRadera