söndag 4 maj 2014

Problemen fortsätter för alliansen

Nu är kvällens partiledardebatt avslutad. Jag kommer att här göra en snabb analys för att återkomma i morgon med en längre sådan. Dock är en sak säker. Alliansen har fortsatta problem.

Det här var en partiledardebatt där det fanns gyllene möjligheter att prata om framtiden och visa vad respektive parti vill med Sverige. Varje ämne som togs upp gav den valmöjligheten men alliansen och Sverigedemokraterna fastnade i att tala om nuet, inte framtiden.

I varje ämne som togs upp var alliansen ute för att försvara och attackera de rödgröna partierna. Det märktes. Det var mycket att skylla det som var fel på tidigare regeringar, skrämma med vad de rödgröna har för politik samtidigt som alliansen visade upp vad som har gjorts. Det var mycket nöjdhet från Fredrik Reinfeldt och de andra borgerliga partiledarna. Det här var ingen debatt som blev bra för alliansen.

För socialdemokraterna togs möjligheten att prata om vad vårt parti vill. Stefan Löfven fick möjlighet att i varje ämne lyfta fram vad partiet vill. Jag gissar att Fredrik Reinfeldt försökte komma åt Stefan Löfven men den senare var varm i kläderna och kunde snyggt parera attackerna.

Förutom alliansens attacker, skrämseltaktik och därmed undvikande att prata om framtiden var det en annan sak som jag tycker framgick tydligt. I tunga frågor som är viktiga för Sverige, som försvaret och energin, sträckte Stefan Löfven ut handen och pratade om blocköverskridande överenskommelser. Det viftades bort av Fredrik Reinfeldt och de andra borgerliga partierna. Här missar de att haka på. För svenska väljare vill ha överenskommelser som håller oavsett vem som styr. Stefan Löfven vann många poäng på detta.

Sedan kom jämställdheten upp utifrån Feministiskt Initiativs framgångar i väljaropinionen. Tyvärr ansåg debattledarna att det var en fråga som snabbt skulle viftas bort. Jämställdhetsfrågan måste få mer utrymme i partiledardebatterna anser jag. Samma sak med jämlikhetsfrågan.

Summan är att alliansen förstärker bilden av sig själv som tröttkörda, avsaknad av nya idéer och nöjdhet över vad som har åstadkommits. Taktiken under valrörelsen är att skrämma med de rödgröna partierna och inte prata om framtiden. Mot det står tre rödgröna partier som vill mer, som har nya idéer och pratar om framtiden. Det är dags för förändring.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar