lördag 10 maj 2014

Yes! Heltid och slut på delade turer

Runt om i vårt land arbetar över 1,3 miljoner personer i offentlig sektor. Många, många har deltidsanställningar. De flesta tvingas ha en deltid trots att de vill ha heltid. Kvinnor är hårdast drabbade av detta vilket slår mot deras lön, livsinkomst och pension. Minst 200 000 kvinnor tvingas jobba deltid. En kvinna beräknas tjäna 3,5 miljoner kronor mindre än en man. Vi socialdemokrater anser att det är oacceptabelt och lägger nu ett förslag om rätten till heltid.

Det finns många offentliga arbetsgivare som inte vill ge heltider. Tyvärr har vi sett det på nära håll då det utannonseras tjänster på 30-40 procent inom omsorgen. Det får bli ett slut på detta nu. Rätten till heltid måste vara i centrum. Trygghet skapas på det här sättet för den som är anställd. Inkomsten stiger, vilket gör att mycket blir lättare. För den framtida pensionen gör det mycket på sig. Den som jobbar deltid är alltid inne när det är som intensivast i schemat. Den som har en heltid kan vittna om att den gör att man hinner med under längre tid och kan ha tid under dagen för annan form av aktivitet tillsammans med de som behöver omsorg och/eller vård.

Samtidigt med detta vill vi förhindra att de delade turerna fortsätter. Det är konstigt att personal inom omsorg och vård jobbar ett par timmar på förmiddagen, får sedan paus i jobbet under ett antal timmar under dagen för att sedan arbeta igen ett par timmar under eftermiddagen, kvällen. Tänk om det skulle vara så inom alla jobb. Helt fel tänkt. Vi måste få bort de delade turerna. Det är inte personalvård att ha schema på det här sättet.

Förslaget till rätten till heltid ska också komma via kollektivavtal. Det gör att det kommer att bli mycket, mycket svårt för den som vill ta bort det. I det närmsta omöjligt i och med att facken och alla vi andra kommer att slå vakt om detta. Det här är något som framtida moderatledda majoriteter inte kan ändra på. En majoritet i SKL och många socialdemokratiska ledamöter i riksdagen möjliggör detta.

Dagens förslag från oss socialdemokrater rörande rätt till heltid inom offentlig sektor kommer att skapa mer frihet och nya möjligheter för de anställda. Det här är att frigöra människor och investera i dem. Att moderaterna protesterar förvånar mig inte. Det är ett antifackligt parti som vill minska på fackens makt och inflytande.

Martin Moberg om ett första steg mot en värdig sjukförsäkring. Ola Möller om att demokratin inte är självklar med tanke på en mätning i Österrike.

1 kommentar:

  1. Detta är en viktig principsak. Får du inte jobba deltid ska du ha möjlighet erhålla a-kassa på deltid. Men högern har stoppat den möjligheten genom att du enbart får a-kassa under en viss tid som deltidare.

    Därför är Sossarna inne på rätt spår heltid ska i så fall gälla som anställningsform för arbetsgivarna. Annars tillbaka med deltids a-kassa dessutom högre sådan.

    Ett annat gissel är delade turer , Det ska bort eller så ska jourbetalning ske för tid som du väntar på gå nästa pass.
    En helgalen variant att delade turer ens får förekomma utan jourbetalning.

    SvaraRadera