fredag 25 juli 2014

Arbetslinjen - inte bra för löntagare

Alliansregeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen säger sig vara för den svenska modellen och att den inte ska förändras. Vad som sägs retoriskt är en sak medan deras politik säger något helt annat. Där framgår det tydligt att den så kallade arbetslinjen inte gynnar oss löntagare. Istället är det arbetsgivarna som är vinnarna med en allt tuffare och stressigare arbetsmarknad som följd där människor delas upp som jobbande respektive tärande och arbetsmiljön försämras.

Fackföreningarna inom LO, TCO och SACO kan vittna om tuffare tag från arbetsgivare och deras organisationer, oavsett om det är på den privata eller offentliga sidan. Med hjälp av olika förändringar har dessa kunnat flytta fram sina positioner. Regeringens politik har bäddat för helt nya möjligheter att göra försämringar för oss löntagare.

LO kommer nu ut med en Svartbok över alliansens åtta år vid makten. Det är en kartläggning som visar den medvetna politik som Fredrik Reinfeldt och alliansen för, och med stöd från Sverigedemokraterna, riktad mot landets löntagare. Bland annat får människor i dag lön och villkor i arbetslivet utifrån nationalitet, inte att de är verksamma på den svenska arbetsmarknaden. På det sättet godkänner alliansen, med stöd från Sd, lönedumpning och försämrade arbetsvillkor sprider sig på den svenska arbetsmarknaden och att människor slås ut i arbetslivet. 

I Sverige hade den svenska modellen byggt på att människor ska få tillsvidareanställningar. Det ger trygghet och förutsättningar för att ha en lön som det går att leva på. Utan en sådan anställning är det svårare att få en bostad, kunna låna, pengar, kunna teckna abonnemang med mera. Istället för att stärka rätten till tillsvidareanställningar har Fredrik Reinfeldt och alliansen gjort det lättare att stapla visstidsanställningar ovanpå varandra. Regeringen tog bort att arbetsgivaren måste ha godtagbara skäl för att ha visstidsanställda. Under alliansens tid vid makten är det fritt fram för en arbetsgivare att utan godtagbara skäl ha visstidsanställda. Visstidsanställda som snurrar i ut och in i olika anställningsformer som gör att de inte kan bli tillsvidareanställda. Som följd har vi fått sms-anställningarna.

LO:s Svartbok är en mycket intressant men också skrämmande läsning över hur alliansen gör det svårare för oss som arbetar, som vill in på arbetsmarknaden och för de som är sjuka. Genom olika försämringar och utredningar som föreslår fler försämringar pressas löntagarna tillbaka medan arbetsgivarnas makt ökar. I dag står många med "mössan" i hand och väntar på att arbetsgivaren ska höra av sig så att de kan få arbeta någon timme. Det här är en förändring som vi måste stoppa och rulla tillbaka.

Trots skrytet om bättre ekonomi ökar arbetslösheten i juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar