måndag 28 juli 2014

Du behöver en bra a-kassa

Arbetslöshet kan drabba alla. Det är något som slår undan benen på ens tillvaro och trygghet. En tid av oro, funderingar, att inte få vara med och bidra, att inte få bygga sin framtid och rädsla över att inte få ett nytt jobb präglar tiden i arbetslöshet. För att öka människors möjligheter att fokusera helt och hållet på att få ett nytt jobb och förhindra att människor drabbas av fattigdom behövs det en bra a-kassa. Tyvärr har vi en regering som inte inser detta.

I grund och botten handlar a-kassan om att försäkra sig mot arbetslöshet. När man blir arbetslös förloras lönen. För att människor inte skulle stå utan pengar vid arbetslöshet och tvingas gå från hus och hem rakt in i fattigdom infördes a-kassan som ett skydd mot detta. Ett skydd som ska göra att den som är arbetslös ska kunna i lugn och ro söka sig ett nytt arbete utan rädsla över att ekonomin ska krascha. För en dålig ekonomi gör att människors fokus ökar för att rädda denna.

I Sverige har vi i dag en a-kassa som inte hjälper människor och tillhör strykklassen i Europa. Bara 35 procent av de som är arbetslösa får i dag a-kassa. Det är en mycket, mycket låg nivå. I Danmark är det 93 procent och i Finland är det 90 procent. Vi ligger på samma låga nivå som Polen, Litauen och Bulgarien. Den här låga nivån slår hårt mot alla hårt arbetande människor som har förlorat sitt arbete och tvingas ut i arbetslöshet.

Tanken har varit att vid arbetslöshet ska a-kassan ligga på 80 procent av lönen. Tyvärr har taket i a-kassan inte höjts sedan början av 2000-talet. Maxtaket i dag ligger fortfarande på 18 700 kronor i månaden, alltså nivån innan du börjar räkna ut att du ska ha 80 procent av detta och sedan skatt. Du får ut cirka 10 600 - 11 000 kronor. Det gör att allt fler inte får ut 80 procent av sin lön i a-kassa. Det slår hårt mot enskilda och mot samhällsekonomin i stort då människor får mindre pengar att köpa saker för, kunna betala sina räkningar, få mat på bordet med mera.

Arbetslösa i dag får så låg ersättning att många tvingas gå till socialen för att få hjälp. En del av ökningen av socialbidragen/försörjningsstödet beror på detta. Här behövs en förändring så att människor kan få ut 80 procent av sin lön i a-kassa. Samtidigt med detta är den låga a-kassan ett svek mot alla som jobbar. Det är ingen arbetslinje. Det är att jaga de som arbetar och skuldbelägga dem om de förlorar sitt arbete, precis som Fredrik Reinfeldt och hans regering gör.

Jag har själv varit arbetslös i olika omgångar och vet vikten av att en bra a-kassa. Den skapar möjlighet att lägga full energi på att finna lösningar som gör att man kan få ett arbete. Vi socialdemokrater vill att 

- allt fler som jobbar ska få ut 80 procent av sin lön i a-kassa vid arbetslöshet. 
- allt fler ska vara med i a-kassan, kräver att reglerna ändras för de som kan vara med i a-kassan och få ta del av ersättningen vid arbetslöshet
- a-kassan ska facken ha hand om

En bra och trygg a-kassa handlar om att investera i människor när de blir arbetslösa så att de kan få nytt arbete. På svensk arbetsmarknad ska det vara ordning och reda. I det ingår en bra a-kassa. Det är dags för förändring.

Aftonbladet om tillståndet i Östersjön.

1 kommentar:

  1. A-Kassan må inte ha höjts men fler och fler har inkomstförsäkringar igenom facket, i grunden är det är ganska god idé. Staten står för en grundtrygghet och genom fackföreningen eller på annat sätt kan du som individ utöka tryggheten.
    Tror facken skulle tappa medlemmar och A-Kassan höjdes då inte man inte går med för inkomstförsäkringen.

    SvaraRadera