torsdag 17 juli 2014

En apoteksmarknad som slår mot oss och mot personalen

Ska du ha din medicin i dag får du i det närmsta vara beredd att ge dig i väg till andra apotek för att få tag i den. Apoteken tjänar pengar på att sälja smink, skönhetsprodukter, hälsokost med mera men när det kommer till huvuduppgiften att sälja och tillhanda medicin till det svenska folket är det inte lika gott ställt. Införandet av marknaden inom apoteken har inte blivit till fördel, speciellt inte för oss som bor på landsbygden. Den slår också negativt mot personalen.

Alliansen med moderater och kristdemokrater i spetsen valde att bryta upp apoteksmonopolet och införa marknaden. Tanken var att tillgången till medicin skulle öka och det skulle därmed bli mer valfrihet för den enskilde. Marknaden skulle se till så att servicegraden ökade och det skulle bli bättre.

Facit på detta har vi haft hela tiden. Det är mycket som har gått fel som drabbar oss medborgare och personalen negativt. Det som har varit apotekens huvuduppdrag i form av receptexpediering och att människor ska kunna ha sin medicin inom 24 timmar har omvandlats till en krämarmarknad där både det ena och det andra krängs men det viktiga blir allt mindre viktigt. Samtidigt hålls personalbemanningen nere vilket ökar stressen för personalen och försämrar hälsan. Kompetensutvecklingen har försämrats och tiden räcker inte till för att vara uppdaterad med vad som händer inom läkemedelsbranschen. Oron för patienterna är också mycket stor.

Marknadens aktörer vill tjäna pengar. Så enkelt är det. I detta fallet görs då allt för att det ska göras. Det handlar om att lägga ned apotek på landsbygden, inga apotek på nya orter, sämre service, sämre arbetsmiljö, högre priser, svårare att få tag i sin medicin med mera.

Det som en gång i tiden var en av världens bästa apoteksverksamheter har i dag förbytts i något annat. När människor måste ge sig på vandring för att få tag i sin medicin, när apotek läggs ned på landsbygden, personalen mår dåligt och ägarna tjänar stora pengar visar det sig att alltihop har misslyckats. Det behövs en förändring. Det vinner alla på.

1 kommentar:

  1. Jag tycker Löfven har varit väldigt otydlig med att han går till val på och återställa apoteksmonopolet.

    SvaraRadera