lördag 26 juli 2014

Nu får det vara slut på försämringarna för oss löntagare

Tyvärr finns det många oseriösa företag som använder sig av svart arbetskraft, som utnyttjar migranter, som utnyttjar ungdomar, som utnyttjar människor med ingen eller svag ställning på den svenska arbetsmarknaden och använder sig av allehanda knep för att inte behöva betala ut löner, leva upp till arbetsrätten och en god arbetsmiljö. Till det ska läggas andra arbetsgivare och arbetsgivarorganisationer i kombination med borgerliga partier som vill fortsätta att försämra för oss löntagare. Det är skamligt.

I dag är det tyvärr så att det finns arbetsgivare som använder sig av begreppet "provanställning" under ett par dagar för att slippa betala lön. Den som provjobbar ska då få lov att visa vad den går för och sedan bli anställd. Så målas det ut. Många, många ungdomar drabbas av detta. De ger järnet i hopp om att få en anställning och en lön. Belöningen? Gratis arbete utan lön och bara tomma ord. Det är att svika våra ungdomar och deras möjligheter i livet. Det är att svika alla seriösa arbetsgivare. Det är att svika oss alla.

Vi har bland annat kunnat se hur SEKO och Byggnads har stridit för att deras medlemmar, och i förlängningen vi alla, inte ska drabbas av försämrade anställningsavtal och arbetsvillkor. Elektrikerna har stridit hårt för att det ska vara ordning och reda. Mot sig har de haft arbetsgivare, arbetsgivarorganisationer och borgerliga partier. Deras strider har varit mycket viktiga. Deras vinster har gjort att vi alla har fått förbättrade möjligheter att kunna få en bättre arbetsmarknad. 

Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Vi måste se till att komma åt oseriösa företagare genom en tuffare lagstiftning som innehåller hårda straff. Facken borde göras återigen till en aktiv part när det handlar om människor som kommer hit från andra länder för att arbeta. I dag är det i stort sätt arbetsgivarnas marknad men genom att facken görs till en aktiv part i detta stärks de som arbetar deras rättigheter och möjligheter. Svenska kollektivavtal ska också gälla fullt ut. Det är dags att vi får ett slut på hur den svenska arbetsmarknaden försämras. Det är dags för förändring.

LO:s hemsida som är obligatorisk läsning.

1 kommentar:

 1. Om befolkningen ökar med 1.4% under ett år (2014 prognos) förstår jag inte
  hur vi ska kunna förhindra lönedumpande återverkningar. Hur ser din plan ut
  för att det inte ska ske? Utbudsöverskott ska normalt och i s-modellen
  sugas upp i off sektor. Men det blir allt svårare när alliansen beviljar 100 000 PUT
  varje år. Tänker (s) fortsätta

  SvaraRadera