lördag 23 augusti 2014

Det är dags för förändring nu

Valet i år handlar om vilket Sverige som vi vill ska finnas om fyra år samtidigt som det är en utvärdering av alliansens åtta år i regeringsställning. Effekterna av regeringens politik har visat sig inte vara så bra som den själv trodde. Vi alla är med och betalar priset.

Jag är djupt bekymrad över de ökade klyftorna som genomförs i Sverige och den ojämlikhet som breder ut sig. Det slår mot oss alla och skapar problem också för kommande generationer. Även om Fredrik Reinfeldt och Anders Borg försöker få valet att handla om andra saker så handlar valet faktiskt om skolan, tryggheten, arbetslösheten och välfärden. De är i dag i sämre skick än när regeringen tog över styret av landet 2006.

Massarbetslösheten fortsätter att bita sig fast runt åtta procent och det gör mig orolig. Arbetslösheten är i dag högre än 2006. Anders Borg tror att arbetslösheten kommer tag landa på 7,9 procent i år. Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte ta orden arbetslöshet och arbetslösa i sin mun. Istället för att komma med nya kraftfulla insatser för att få människor i arbete och stärka välfärden och statskassan väljer han att fortsätta med samma gamla ineffektiva arbetsmarknadspolitik. När arbetslösheten i dag är större än 2006 är det ett tydligt tecken på att politiken inte fungerar och det är slut på idéer.

Mot detta synsätt står vi socialdemokrater. Vi vill

1: Investera i kunskap och vidareutbildning. Över 64 500 utbildningsplatser vill vi skapa i ett nytt stort kunskapslyft, fullt ut finansierat, som ska hjälpa människor att få nya kunskaper och därmed öka sina möjligheter i livet och på arbetsmarknaden.

2: Investera i att få utbildning på arbetsplatsen. Satsa på 20 000 traineeplatser inom äldreomsorgen och LSS. På det sättet får arbetslösa ungdomar utbildning och arbete. 5 000 traineeplatser vill vi införa inom sjukvården. Vi vill också att 6 000 platser ska skapas för långtidsarbetslösa inom skolan så att lärarna kan få fokusera på att undervisa och inte på administration.

3: Införa en 90-dagarsgaranti för arbetslösa ungdomar så att de är i arbete, praktik, utbildning eller en kombination av dessa senast dag 90 av sin arbetslöshet.

4: Satsa på att hjälpa näringslivet att bli ännu vassare, få ut sina produkter och tjänster på en större marknad.

5: Göra om Arbetsförmedlingen till en matchningsspecialist.

Det behövs flera insatser för att få ned massarbetslösheten. Ovanstående är en del av allt det vi vill göra men de utgör en huvudinriktning. Det är genom utbildning, innovationer och aktiv näringspolitik som vi kan se till så att massarbetslösheten minskar och vi kan stå emot lågkonjunkturer bättre. Valet handlar om detta. Ska vi ha en aktiv politik för att få människor i arbete eller ska vi ha samma politik som vi har haft sedan 2006? Valet är ditt.

Martin Moberg lyfter upp att det är dags att lyfta upp blicken i valet. Ola Möller funderar över valet.

1 kommentar:

 1. Tyvärr är det väl så att ju mer arbetslösheten samt även sjukskrivningar försörjningsstöden ökar så kommer man att främja sig från den gruppen.
  De finns men ingen vill varken tala eller tala med dessa.

  Istället har en ny otäck politisk propaganda kommit i ropet , Nämligen sysselsättningen Moderaterna de kör med 250 000 fler i arbete och det kommer bli flera.
  Att man då inte nämner befolkningsökning, arbetskraftsinvandring flyktinginvandring i samma mening gör det hela väldigt falskt.
  Mellan -97 till 2003 ökades sysselsättnigen med 300 000 Detta skanderade Moderaterna om med hjälp av Svenskt näringsliv berodde på de ökade sjukskrivningstalen och fick en negativ klang därmed.
  Detta skulle enligt den politik Reinfeldt för idag vara positivt. D.v.s fler sjuka, ger fler arbete.
  D.v.s de samlade resursernas fördelning skulle därmed bli bättre.
  om fler blev sjukskrivna och fick säg 80% i ersättning och den som var arbetslös fick jobb vilket gav "full" lön.

  Jag förstår inte varför ingen tar upp den debatten med Reinfeldt öka sjuktalen Reinfeldt då ökas sysselsättnigen och dårmed kan reinfeldt även minska Flyktingströmmen som Bild nyligen var framme och oroade sig för.,

  Tyvärr så var inte utspelet av den tanken utan istället spelade moderaterna på att fler skulle rösta på SD som Moderaterna i sin tur får stöd av i riksdagen till 80% av
  "reformerna".

  Så kort sagt sysselsättning och flyktinginvandring samt arbetskraftsinvandring kan man via retorik på alla möjliga sätt få folk att tämnka på ett visst sätt.
  Detta när en hel sanning är bland det jobbigaste en politiker främst från högersidan kan uttala.

  SvaraRadera