tisdag 5 augusti 2014

Det här är att stärka välfärden och satsa på jobben

Den svenska arbetsmarknadspolitiken har parkerat sig i en återvändsgränd samtidigt som vi har en välfärd som går på knäna. Massarbetslösheten ligger förankrad kring 8 procent. Långtidsarbetslösheten ökar. Det behövs nya satsningar och investeringar som löser inte bara frågan om arbetslösheten utan också hjälper till att skapa nya möjligheter för människor, för samhället och välfärden. En viktig sådan handlar om äldreomsorgen och att det behövs mer personal här.

Vi socialdemokrater är djupt oroade över utvecklingen av omsorgen om våra äldre och funktionshindrade. Omsorgen behöver utvecklas men hinns inte med i ett allt mer uppskruvat tempo. Vi ser att det behövs mer personal och speciellt personal med undersköterskekompetens. På det sättet kan en fördjupad omsorg och vård ges. Därför vill vi nationellt satsa på att 20 000 personer får jobb och utbildning inom äldreomsorgen och inom LSS. Bristen på utbildad vårdpersonal är stor och kommer att bli ännu större. Att arbeta inom vård och omsorg är i dag bristyrke. Då måste samhället satsa på att människor ska kunna få arbete här.

För Ystads del skulle det innebära att antalet anställda skulle öka. Det behövs en ökad bemanning av utbildad personal inom både hemtjänsten, äldreomsorgen och personer som ingår i LSS. En sådan här satsning skulle göra att arbetslösa ungdomar fick nya möjligheter. För de vill jobba inom omsorgen och vården men saknar i dag rätt komptensnivå. För Ystads kommun som arbetsgivare är det mycket viktigt att få in ny personal men även att satsa på den personalen som finns som saknar utbildning. Här tänker jag självklart på alla timanställda och visstidsanställda utan utbildning som jobbar inom omsorgen. De är också arbetslösa. Äldrelyftet kommer att skapa nya möjligheter för äldreomsorgen och LSS (heter FOS i Ystad) som kommer att gynna våra äldre och personer med funktionshinder samtidigt som människor får en fast förankring på arbetsmarknaden med trygga anställningar.

Martin Moberg lyfter upp satsning på välfärden. Peter Johansson skriver om bättre äldreomsorg och jobbsatsning.

2 kommentarer:

  1. Låga löner, obekväma arbetstider och noll karriärutveckling.
    Är det nåt du skulle rekommendera en ung människa till?

    SvaraRadera
  2. Vi vill utveckla äldreomsorgen och skapa nya möjligheter här. Heltid, slut på delade turer, högre lön och status, olika karriärvägar för den som vill.

    SvaraRadera