måndag 4 augusti 2014

Nej till dumpade löner för ungdomar!

Varför ska ungdomar få ännu lägre ingångslön? Varför trummas detta budskap ut? Ungdomsarbetslösheten ligger i dag på 23,9 procent. Trots sänkt arbetsgivaravgift för unga har inte arbetslösheten för våra ungdomar minskat. Det är ett fiasko med andra ord. Alliansregeringen vägrar att erkänna det. Folkpartiet och Centerpartiet vill istället att ingångslönerna för unga ska sänkas. Helt fel väg att gå. Ungdomarna är inte dyra att anställa. Det är rent trams. Vi ska inte ha en arbetsmarknad där lönerna dumpas.

Arbetsmarknadens parter sätter nivåerna på lönerna och så ska det fortsätta att vara. Ungdomar är i dag billigare att anställa än andra. Det är bara att titta på lönerna för unga inom Handels. Det är bara att kolla på det ena avtalsområdet efter det andra. Ingångslönerna för ungdomar är inte ett problem.

Jag tycker det är helt fel väg att gå när det pratas om att ungdomars löner ska pressas nedåt. Den höga ungdomsarbetslösheten kommer inte att bli lägre. De som förespråkar den vägen har inte förstått vad det handlar om. Istället gäller det att det satsas på

- att det skapas fler jobb i den svenska ekonomin,

- att fler arbetsgivare tar steget och anställer och investerar i ungdomarna. Det är intressant att se att ungdomar som inte anses ha några kvalifikationer i Sverige anställs med glädje utan problem av arbetsgivare i både Danmark och Norge.

- att Sverige investerar i bättre utbildning, i ett permanent yrkesvux, fler platser på yrkeshögskola, möjligheter att under hela arbetslivet utbilda sig samt kompetensutveckla sig och på arbetsmarknadsutbildning.

Det här är rätt väg att gå. Ungdomarna ska kunna ha en lön att leva på, trygga anställningar och en god arbetsmiljö. Valet den 14 september handlar om vilken väg vi vill att Sverige ska gå. Det är dags för förändring.


2 kommentarer:

 1. Dagens S förslag om 20.000 platser i äldreomsorgen:
  De har inte full avtalsenlig lön utan 75 %.
  Är det lägre ungdomslöner det handlar om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här handlar det om utbildning som sedan leder till en trygg anställning. Bort ifrån osäkra timanställningar och staplandet av visstidsanställningar.

   Radera