måndag 18 augusti 2014

Vi ska införa vänskapstid i äldreomsorgen

Runt om i Ystads kommun och i Sverige bor det äldre som är ensamma. En vardag som avbryts då och då av att hemtjänsten tittar in för att göra något och sedan försvinna igen. För dem är ensamheten den ständiga följeslagaren som gör att personerna känner att deras liv blir begränsad och ålderdomen något som bli tråkig. De vill inget hellre än att ha någon att prata och umgås med. Vi måste göra något åt detta och ta ansvar. Vi behöver införa en välfärdsreform för de äldre som ändrar på detta. En reform som jag vill kalla för vänskapstid.

Jag anser att det är helt fel att ålderdomen ska kännetecknas som en vandring på ensamhetens väg. Många vittnar om hur de blir allt mer ensamma och isoleras allt mer i sina hem. Även om det finns tv, radio och/eller dator och internet är de ändå isolerade från sin omvärld. Det går att få ledsagning beviljad och liknande men vi behöver komma bort ifrån att se äldre som någon person som ska ha tjänster att konsumera. Istället handlar det om människor som behöver sällskap, någon att prata med, någon att dela sina innersta tankar och funderingar med, dela sin rädsla respektive glädje med.

Vi behöver därmed införa något som gör att de äldres ensamhet bryts. Jag kallar det för vänskapstid. Det handlar om att personalen spenderar mer tid hemma hos den äldre. Många äldre vill ha någon att prata med om sitt liv, om det de har hört eller sett med mera. Tid ska kunna användas till det. När de äldre äter kan personalen vara med så lång tid som det behövs för att den äldre får i sig mat och har en trevlig måltid. Det kan handla om att vara med på eftermiddagsfikat eller frukosten, åka med dem ut på sightseeing och olika turistmål eller varför inte med till affären och handla.

Det här är något som jag och vi socialdemokrater vill införa i Ystads kommun och om jag får möjlighet att komma till riksdagen införa i hela Sverige. Vänskapstid handlar om att människor får tid till att umgås med varandra. För den äldre skulle det innebära en helt ny kvalité i livet som ökar självständigheten och delaktigheten. Livet fylls med liv igen.

Martin Moberg skriver om vad som behövs den 14 september.

1 kommentar:

  1. Detta kan ingå som möjligt val av arbetsuppgift för arbetslösa som ska utföra samhällelig arbetsplikt. Kostar oerhört lite extra för samhället, ger mycket för de gamla och även för de arbetslösa..

    SvaraRadera