torsdag 25 december 2014

Kampen om ett partis väljare

Det är full laddning inför ett eventuellt val den 22 mars. Många förståsigpåare tror att Sverigedemokraterna blir den stora vinnaren, den enda vinnaren, men den senaste tidens opinionsmätningar visar att Socialdemokraterna blir också ett parti som vinner om det blir ett extra val. Däremot är det tyst från de flesta rörande vilket eller vilka partier som blir de stora förlorarna. Ett parti har seglat upp som riskerar att förlora många väljare. Vilket? Moderaterna.

Vissa av mätningarna visar att moderaterna backar, något att partiet går framåt. Oavsett vilket är det faktiskt en kamp om moderaternas väljare so  pågår. Det handlar om socialdemokraterna som vill ha tillbaka socialdemokratiska väljare som gick till M i valet 2006. Sverigedemokraterna fick se en ökning av antalet väljare som främst togs från moderaterna. Sd vill fortsätta att vinna över fler väljare. En ny kandidat har seglat upp som mycket väl kan hjälpa till i att moderaterna minskar men också ta moderata väljare från Sd. Det är kristdemokraterna.

Deras partiledare Göran Hägglund gjorde ett utspel rörande invandringen. Det handlar självklart om att vinna väljare från Sd men i och med att utspelet bygger på gammal högerpropaganda och idéer ska det istället ses som ett försök att vinna över alliansväljare, speciellt från moderaterna. Kd har sett att här finns en möjlighet att ta tillbaka de moderata väljare som gick till Sd men också välja de väljare hos M som vill se en annan invandringspolitik men som vägrar att rösta på Sd.

Moderaterna attackeras därmed från tre håll och riskerar att tappa många väljare om det skulle bli val den 22 mars. Det kan vara så att den moderata ledningen har insett detta och för en aktiv dialog med regeringen om hur ett extra val ska undvikas. För moderaterna kan detta val mycket väl bli en rejäl katastrof. Det vill man nog undvika. Risken är att arvet efter Fredrik Reinfeldt och speciellt hans utspel om att folket ska öppna sina hjärtan, ett strategiskt drag för att Sd skulle ta väljare från S, kan bli ett moderatparti som står svagare än på mycket länge.

3 kommentarer:

 1. SD kan mycket väl växa ytterligare en bit, men i likhet med solen sväller missnöjespartier ofta upp innan sufflén sjunker ihop....
  SD bedriver ett högt spel i flera lager som hålls åtskilda, och risken för splittring är ständigt närvarande.
  Jag välkomnar KD:s inhopp i immigrationsdebatten, och hoppas att de nu startar en trend som leder till att anständiga partier återerövrar sakfrågorna från de grupper som drivs av en grumlad agenda för vårt fina lands framtid....

  /Bosse

  SvaraRadera
 2. "den senaste tidens opinionsmätningar visar att Socialdemokraterna blir också ett parti som vinner om det blir ett extra va"

  Hur mycket har S ökat sedan valresultatet i höstas sa du ?

  SvaraRadera
 3. S rör sig framåt. Får stöd av väljarna. Annars hade S backat.

  SvaraRadera