torsdag 1 januari 2015

Assimilering stödjer rasåtskillnad

Sverigedemokraterna är ett parti som pratar mycket om att invandrare ska assimileras in i det svenska samhälle. Det är bara då som man kan vara svensk. Det Sd inte nämner är att det trots detta är skillnad på svenskar och svenskar och att det finns ett system som delar in människor utifrån hudfärg och kultur.

Den svenska debatten rörande invandringen fastnar i de begrepp och tolkningar som Sverigedemokraterna använder sig av. Assimliering är ett sådant begrepp. Det finns med i partiets partiprogram och förs fram av länsförbund och enskilda Sd-politiker.

Assimilering handlar i grunden om att en minoritet ska helt överge sin kultur så att kulturella skillnader försvinner. Invandrare ska överge sitt för att istället helt omfamna majoritetens kultur och kulturuttryck. Gör man inte det är man inte medborgare i det landet. I detta fall är man inte svensk.

Tittar vi närmare på ordet assimilering bottnar det i ett system som delar in människor i vad som är äkta svensk, svensk och inte svensk och att någon ska avgöra detta. Den som ger upp sin kulturella indentitet ska då ses som svensk men då personen i fråga i grunden härstammar från en annan kultur finns alltid risken att denna eller dess barn, barnbarn, ska söka sig åter till den andra kulturen. Att tillhöra den svenska kulturen utifrån Sverigedemokraternas tolkning handlar om att du måste vara svensk sedan urminnestider och förfäderna aldrig har sökt sig till andra kulturer, eller tillhört andra kulturer. Först då är man assimierad in i den "rätta kulturen". En definition som Sd anser sig ha monopol på.

Med andra ord betyder det att den assimliering som Sverigedemokraterna pratar om bygger på rasistisk grund och gör att människor från andra länder inte kan tillhöra den svenska kulturen och vara svensk hur mycket dessa än önskar. I Sd:s ögon är de underkända ändå på grund av att de är eller kommer en gång från ett annat land/annan kultur och "riskerar" att falla tillbaka i den kulturen. För den som vill stödja Sd är det viktigt att ha detta med sig.
 
Socialdemokraterna lyfter upp vikten av att skapa ett samarbete för en bra integrationspolitik på arbetsmarknaden. Nationalistiska partier i Europa springer Putins ärenden.

6 kommentarer:

 1. Du kan inte "informera" bort Sverigedemokraterna. Särskilt inte när din information (eller Expos, som förmodligen är din källa) är svårt tendentiös. Väljarna röstar inte på Sverigedemokraterna därför att de är oinformerade eller vilseledda. De röstar på SD eftersom de ogillar utvecklingen i Sverige. Alla är inte så förtjusta i mångkultur och balkanisering. Ska det vara så svårt att förstå?

  // Jan

  SvaraRadera
 2. Jag utgår inte ifrån Expo utan ifrån akademisk forskning som tittar närmare på detta med invandring och de myter som är knutna till detta. Assimileringen är ett system. Det handlar om att diskutera de begrepp som Sd använder sig av då partiet inte själv vill förklara. Samtidigt visar detta på att Sd inte är seriös i sin diskussion om invandring. Det finns de som inte är förtjusta i mångkultur men när man pratar med dem om vad det ordet egentligen innebär ändrar de sig.

  SvaraRadera
 3. Jo, vi kan informera bort Sverigedemokraterna. Sd har själv fått sätt sin egen bild av sitt parti men nu är det mer än dags att verkligen visa upp vad det är för parti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi som är SD kan i så fall informera bort S.
   Det måste vara en möjlighet det också.

   Radera
 4. Expo är den bästa och mest omfattande kunskasbanken om SD. Materialet tål mycket väl en vetenskaplig granskning. I själva verket torde det vara svårt att genomföra en seriös vetenskaplig forskning om nynazismen i Sverige utan att utnyttja Expos arkiv. Detta omfattar förutom material ur öppna källor (tidningsartiklar, motioner och andra offentliga publikationer, internt material som har skickats in av f.d. SD-medlemmar (avhoppare och uteslutna). Som f.d. medlem ville jag, när alla puzzelbitarna av märkliga upplevelser under drygt två år fallit på plats, varna andra, men det är bara Expo som har uppskattat detta. Jag är besviken på Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, som vänt ryggen. Det är inte så att man inleder partimöten i SD med hitlerhälsningar. Det kan kanske komma något rasistiskt skämt framåt småtimmarna, men även det är sällsynt. SD kör med öppna listor, man kan bli invald för SD utan att vara medlem. Så var det för mig och jag hade att ta ställning efter valet 2010 om jag ville representera partiet. Jag läste allt partimaterial som jag fick tag i, ovetande om att man ständigt har reviderat programmen för att rasismen inte ska skina i ögonen. Jag trodde fullt och fast att man hade rensat ut nazisterna ur partiet, vilket man då påstod att man har gjort. När jag började efterlysa konkreta åtgärder för att inte nazisterna skulle komma tillbaka, blev det början till slutet för min karriär som SD-politiker. Jag insåg då att den s.k. nolltoleransen mot rasism inte handlar om att det inte får finnas nazister i partiet, utan att det inte får visas utåt. Livet efteråt är inte lätt. Som f.d. SD-medlem hatas man av sossar och vänsterpartister och hotas av SD, om man vågar kritisera partiet öppet. Jag har en gammal dom för rattfylleri, och den dras ständigt upp.

  // Exit SD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om att Exit har mycket bra material, knyter till forskning med mera men i detta blogginlägg utgick ifrån annan akademisk forskning om invandring och myter. Det finns mycket att lära sig om det inre livet i Sd, som har en polerad yta men under till finns både det ena och det andra. Det gäller att folk läser sig in på vad partiet står för och vill driva för politik. Då ser man hur fel det blir.

   Stödet till alliansen som Sd nu gjorde handlade helt om maktpolitik och inte att vara mån om landets invånare.

   Radera