måndag 5 januari 2015

Men analfabeterna?

När det diskuteras vilka Sverige tar emot kommer det fram från politiker hos Sverigedemokraterna och hos en del av dess sympatisörer att det är fel sorts människor som kommer hit. De som behöver komma hit får inte chansen och det är fel. Andra behöver komma hit. Så hur går argumentationen när dessa personer väl kommer hit?

Det går inte en diskussion om invandring utan att det kommer upp att Sverige tar emot fel invandrare/asylsökande. Kritik förs fram mot att de som kommer hit är för utbildade, kan betala för sig med mera för att kunna fly. Därmed har de inte rätt behov. De som har behoven får inte komma hit. Det vill säga de fattiga. Så går "snacket". Så vad säger man om de som kommer hit och uppfyller de behov som man anser ska uppfyllas?

Ja, det är ju inte bra det heller. Det är analfabeter som inte har gått i skolan och är därmed långt efter alla andra. De "kostar för mycket" då det måste satsas mycket pengar på dem i form av utbildning. Det är inte bra att dessa personer kommer hit. Inte heller fattiga och sjuka då de ska ha sjukvård. Utifrån detta är slutsatsen ganska enkel. Den som protesterar mot de som vi tar emot bryr sig inte om vilka som tas emot för de som får stanna är alltid fel personer.

I Sverige har vi just nu samma destruktiva och intetsägande diskussion som andra länder har fastnat i och inte kommer ifrån. Det må vara exempelvis Frankrike, Italien eller Danmark. I inget av dessa länder har diskussionen kommit särskilt långt. Man är kvar på ruta ett och diskuterar runt sig själv hela tiden.

Jag har i ett par blogginlägg nu visat att debatten om volym och "att fel personer kommer hit" inte är något som länge ska vara i centrum av diskussionen, som Sverigedemokraterna vill driva är nu slut. Den leder ingen vart utan påminner mer om ett svart hål. Sd har inga lösningar, inget nytänkande. Sd driver en högerpolitik som handlar om att gynna vissa grupper på andras bekostnad genom att lyfta fram vissa som syndabockar. Blicken och diskussion fästs där samtidigt som partiet på andra sätt kan driva igenom högerpolitiken tillsammans med alliansen (exempelvis med sänkt skatt, försämringar av arbetsmiljön och att visstidsanställningar ska fortsätta att stapla på varandra och rätten till heltid är inget att bry sig om).

Vi behöver diskutera vilken färdväg som Sverige ska ha nu. Antingen fortsätter vi på den nyliberala vägen (som Sverigedemokraterna och andra nationalistiska partier står bakom) och förstärker de problem vi har i Sverige eller så tar vi en ny väg. En väg som handlar om minskad ojämlikhet och ojämställdhet, om minskade klyftor och mer av samarbete och att bygga ett bättre samhälle för alla. Dags att det nu blir rätt debatt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar