söndag 15 mars 2015

Hederlig moral i utrikespolitiken

Under denna vecka har vi sett en helt ny svensk utrikespolitik genomföras. Margot Wallströms tydliga avståndstagande gentemot Saudiarabiens brott mot mänskliga rättigheter är en tydlig signal från Sverige att det är slut med Reinfeldt-Bildts passiva utrikespolitik som byggde på att inte stöta sig med viktiga länder och försvara handelsförbindelser. Nu träder Sverige fram ur den dimma som har rått under närmare åtta år. År då vi har tappat vårt anseende runt om i världen. Självklart gillas det inte av liberala tidningen men det kännetecknas mer av oförmåga att inse att i dag är det 2015, inte 1990.

Sverige har på kort tid tagit viktiga steg i att åter bli en röst för alla de som är förtryckta, som lever i fattigdom, som vill att livet ska vara mycket mer än hårt slit och leva under förtryck av olika slag. Erkännandet av Palestina, ett arbete för att låta arbetstagarnas rättigheter vara en central del av EU, en global Saltsjöbadsanda och nu att sätta mänskliga rättigheter främst är en tydlig vridning bort från en nyliberal politik som blundade för sådana saker.

I Margot Wallström har Sverige fått en utrikesminister som vågar, som sticker ut och som förvaltar det arv som Sverige bär med sig. Det handlar inte om att bara förvalta arvet. Det handlar än mer om att utveckla en modern och framtidsinriktad utrikespolitik som sätter den enskilde människan och dennes kamp för självständighet, delaktighet och frihet i centrum. Feministisk utrikespolitik i kombination med ett hårt arbete för en grönare värld. Där har ni en ny utrikespolitik.

Liberala tidningsledarredaktioner borde sätta sig ned och läsa vad tidningar skriver runt om i världen om detta. Då hade de varit mycket mer nyanserade och balanserade i sina "analyser". Ute i världen får Sverige beröm för det man nu gör utrikespolitiskt. Det hade varit bra för debatten i Sverige om den internationella diskussionen hade fått utrymme. Nu sker en förändring av svensk utrikespolitik, i helt rätt tid och ögonblick. Det här bådar gott för framtiden.

En internationell utblick. Bengt Silfverstrand om att gå från ankdamm till stora världen. Bo Widegren tar upp de som anser att guld är viktigare än mänskliga rättigheter.

7 kommentarer:

 1. Dimma ?

  Avtalet slöts till att börja med av en S-regering.

  Varför ska vi då sälja teknisk utrustning som används av regimen för övervakning. All handel stödjer för övrigt sittande regering ...

  Det finns mer än hundra diktaturer, jag förväntar mig nu att S avbryter alla handelsförbindelser med dessa,..

  Vad gäller Palestina :

  Vad anser du om att Sverige bidrar med stora belopp till Palestiniernas skurkregim ?

  "Sedan är det ett välkänt faktum att den biståndsberoende Palestinska myndigheten betalar ut löner till fängslade och frisläppta palestinska terrorister. Ju allvarligare terrorbrottet är desto högre ersättning. Den som döms till 20 år i fängelse för terrorbrott mot civila israeler får motsvarande 16 000 kronor i månaden.”"

  Våra skattepengar går till att betala dömda terrorister.

  http://www.expressen.se/ledare/eric-erfors/ar-det-har-tacken-for-allt-palestina/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en och annan som begår terrorbrott men de Israels myndigheter stämplar som terrorister är inte alla det. Det kan vara ungdomar eller äldre som protesterar mot ockupationspolitiken med fredliga medel men fängslas. Ständig dialog ska göras med alla så att man kommer bort ifrån våldet som en lösning.

   Radera
 2. Det vore klädsamt om du gav exempel på vilka tidningar och vilka skribenter på tidningarna världen över...så kan vi alla som är läskunniga dra våra egna slutsatser. För det är ju inte den politiska ledarredaktionen varken på the Guardian eller Washington Post som tycker till.
  Ankdam är vad det är och du hoppade själv däri. Allt för att rättfärdiga Wallström. Jo moraliskt rätt men noll diplomatiskt finlir.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du klickar på orden som är markerade i texten kommer du till tidningarnas hemsidor.

   Radera
 3. Det sker definivt en förändring i vår utrikespolitik. Den pinsammaste på decennier. Du kanske kan förklara vad Alice Bah Kunke ska göra för besök i Kiev, kommande vecka..UTAN Ud´s vetskap..?!
  Pinsamt och inkompetent är det mildaste uttryck jag kan komma på.

  Mvh

  Marcus Widén

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte koll på var enskilda ministrar åker. Intressant att du väljer att försvara ett avtal med ett land som inte lever upp till mänskliga rättigheter och där kvinnor behandlas nedsättande och dåligt.

   Radera
 4. Vad säger du om Westerholms analys av avtalet?

  SvaraRadera