tisdag 31 mars 2015

Moderaterna riskerar att gå ut som förlorare

I Skåne håller moderaterna på med att försöka sänka decemberöverenskommelsen som gjordes mellan regeringen och alliansen. Skånemoderaterna är inte nöjda med att moderaterna på riksnivå har avsagt sig möjligheten att ta över regeringsmakten. För det är detta som allt egentligen handlar om och för att lyckas är partiet i Skåne bered att prata med Sverigedemokraterna.

Det var många som drog en suck av lättnad. Politiker i riksdagen var beredda att lägga groll och fientlighet åt sidan för att vinna stabilitet för en regering. Det hade inte bara det kortsiktiga tänkandet med sig utan också det långsiktiga. Moderaterna och de andra i alliansen insåg att efter valet 2018 kunde mycket väl det vara deras tur att röstas ned av Sverigedemokraterna. Ja, rent av redan nu om alliansen hade fått ta över regeringsmakten. Överenskommelsen handlar därmed om möjligheten att kunna styra utan att styras av ytterlighetspartier.

För moderaterna i Skåne är det helt fel sätt att agera. Här i vårt landskap har M under lång tid studerat vad som har skett i Danmark och lärt sig ett och annat. Följande slutsatser driver de skånska moderaterna:

1: Sverigedemokraterna är ett högerparti och kommer inte att göra det svårt för en alliansregering som driver ren högerpolitik. I Danmark har Danskt Folkeparti gett sitt stöd till högerregeringen så länge det har drivit en högerpolitik.

2: Med Sverigedemokraterna som stödparti kan moderaterna och alliansen styra under lång tid. Så skedde i Danmark där högerpartierna fick styra Danmark under lång tid. Alliansen och Sd är större än regeringssidan, inklusive V. Det har varit så sedan 2010 och kan mycket väl fortsätta att vara så framöver.

De skånska moderaterna bryr sig inte ett dugg över att för att moderaterna ska få regeringsmakten måste partiet sälja sig dyrt rörande invandring och flyktingar. Ett pris som de skånska moderaterna är villiga att betala verkar det som i och med att man framför att M måste prata med Sd. Det M i Skåne inte berättar att i och med att andra köper Sd:s politik kommer dessa att drabbas på samma sätt som i Danmark. Där växte sig Danskt Folkeparti sig starkare och starkare. För Sd skulle det innebära en våt dröm där de skulle inte bara få vara med och påverka regeringen utan framför allt visa att partiet uppnår resultat och att de har en politik som accepteras. Moderaterna skulle förlora många väljare på det, liksom de andra allianspartierna.

Jag förstår att de skånska moderaterna, och vissa i de andra allianspartierna, gärna vill att decemberöverenskommelsen spricker. De tror att S och Mp lämnar in och alliansen kan ta över. S och Mp skulle inte våga spela ut nyvalskortet igen beroende på sämre läge i opinionen och att trovärdigheten skulle vara lägre då detta har spelats ut innan.  

Här ska de skånska moderaterna fundera ett varv till. Vill verkligen moderaterna vara det parti som inte visar statsmannamässigt agerande och kasta Sverige in i kaos och samtidigt möta en offensiv socialdemokrati som definitivt kommer att utlysa nyval och fullfölja det?

Om de skånska moderaterna får som man vill riskerar M att gå rakt i fällan. Partiet kan mycket väl gå ännu svagare ut på andra sidan. De som vinner på det är dock det svenska folket.


2 kommentarer:

 1. Ni politiker kan resonera hur ni vill men ni har ett uppdrag att följa och det är att företräda folket och att förvalta våra tillgångar på ett ansvarsfullt sätt??? och det gör ni inte nu!
  Ni ska även se till så att lagar följs ink grundlagen och att vi har ett rättsäkert land där kan röra oss fritt utan att riskera att bli utsatta för brott som typ våldtäkter som enl BRÅ ökade med 13% under år 2014 eller inbrott ,rån,misshandel,mord mm,mm
  ni ska även se till att man får pension efter att ha jobbat i kanske 50 år eller sjukvård vid behov???? eller har jag fel jag kanske har missuppfattat allt och vi har diktatur trots att jag hela tiden har trott att ni politiker har talat sanning??? För det står inte i grundlagen att ni politiker får förvandla Sverige till ett U-Land med allt vad det innerbär
  men örsök du att fixa fram dina jobb till era invandrare och se till så att konkurrensen blir ännu hårdare om dom jobberna som finns så att löner och villkor blir ännu sämre!!!!
  tack för att ni gentemot svenska folket tar era åtaganden på ALLVAR?????????
  oavsett om ni tillhör SD eller övriga!!!!!!

  SvaraRadera
 2. Jag har full förståelse för att någon form av överenskommelse behövs men detta blev inget bra.

  Nu måste S förhandla sin budget med kommunisterna i Vänsterpartiet vilket är en katastrof för Sverige. Är själv väldigt besviken på Löfven som enligt min mening inte gjorde ett ärligt försök och få till en blocköverskridande regering för landets bästa.

  SvaraRadera