måndag 27 april 2015

En liten, liten skugga

Dokumentären om Nya moderaterna är mycket intressant. Den visar tydligt hur detta parti återuppbyggdes och vad som var nycklarna för att kunna lyckas, vinna två val och förändra samhället. Vi har alla mycket att lära oss av detta, framför allt Anna Kinberg Batra och hennes allianskamrater. För just nu har de inte lärt sig något och är en skugga av det som har varit.

Det var mycket skickligt gjort av Fredrik Reinfeldts och hans gäng när man omformade moderaterna och spelade ett spel som gjorde att spelplanen hamnade på deras sida. Under närmare 7 år dominerade Nya moderaterna och alliansen svensk politik innan en viss Håkan Juholt valdes till partiledare för socialdemokraterna och kunde förändra dagordningen. Egentligen gjorde han det på samma sätt som moderaterna gjorde.

För varje partistrateg gäller det att förstå vad det var. Intressant är att ingen verkar ha lärt sig läxan ordentligt. Så vad var det moderaterna gjorde som förändrade spelplanen?

1: Prata inte om sin motståndare: Det framgår bra i dokumentären att moderaterna inte brydde sig så mycket om sina politiska motståndare. När S försäkte provocera fram en reaktion från M valde det senare partiet att inte bry sig. Det skapade en osäkerhet hos S och andra partier.

2: Prata om problemen i samhället: För Nya moderaterna var det viktigt att prata om problemen i samhället. Det handlade om att synliggöra samhällsproblemen och tydliggöra dem för media. Människor kunde känna igen sig i detta och man valde att lyssna.

3: Kom med lösningar: Kom med lösningar på problemen och kom med nya lösningar. Moderaterna vågade komma med nya idéer som förpackades i ett språk som gjorde att väljarna kom att tycka att det lät logiskt. Människor gillar att höra att politiker/partier kommer med lösningar.

4: Tänk nytt och gör upp med det gamla: Fredrik Reinfeldt och hans gäng valde att göra upp med sitt förflutna och lära sig av väljarnas dom. Ur det kom ett nytänkande som resulterade i nya idéer. Idéer som har sitt ursprung i moderaternas syn på världen och den enskilde människor, ursprungen i ideologin men med inslag uppdaterade till 2000-talet.

5: Erkänn att man inte vet allt: Fram tills man valde valet erkände moderaterna att man inte vet allt men ville skapa nya lösningar.

När moderaterna och alliansen valde att ignorera dessa fem punkter som det fick problem. Mandatperioden 2011-2014 kännetecknades av att högern i svensk politik gick i försvarsposition och tyckte att den politik och förslag som den hade fått igenom var de bästa. Alla andra tänkte fel och hade fel förslag. Försvaret kom att handla om att skydda makten och sitt regeringsinnehav. Väljarna kände att alliansen hade övergivet dem och hade helt fel analys över samhällsproblemen och hur dessa skulle lösas.

Vi kan i dag se hur moderaterna och allianskamraterna följer samma hjulspår. Inget av partierna har lärt sig läxan. Den dagen det görs kommer den sidan att bli hyperfarlig. För socialdemokraterna handlar det om att inse dessa fem enkla punkter och jobba utifrån dem. Om det görs kommer väljarna att ge sitt stöd till S och därmed regeringens politik.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar