söndag 19 april 2015

Finns det andra också?

Under några årtionden har nyliberalismen dominerat. Med löften om mer marknadslösningar, ökade klyftor är bra, skattesänkningar gör allt bättre och att varje person ska klara sin egen framtid har politiker omfamnat den och drivit denna politik stenhårt. Den har gripit tag i alla våra samhällsområden. Individen bär med sig och skapar sin egen lycka och misslyckande. 

Den som är sjuk och/eller arbetslös anses vilja vara detta och ikläds en moralisk utgångspunkt. Om personens situation ska ändras handlar det om att denna måste förändras. Det görs bland annat genom att våra socialförsäkringar har försämrats och att det ses ned på dem. Allt kokar ned till moral. Den som det går bra för, i ex studier och arbete, har bara sig själv att tacka då den bär med sig en god moral. God moral skapar goda och arbetspliktiga medborgare. Nyliberalismen handlar inte bara om en ekonomisk dimension med den fria marknaden i centrum utan också en politik som bottnar i individualismen och moralen.

Vi kan se hur denna ideologi har format vårt tänkande i exemplet med EU-migranterna och invandringen. När företrädarna för nyliberalismen har dragit undan pengar ifrån välfärden, slängt ut människor i massarbetslösheten och sett till att klassklyftorna har cementerats blir individens egen överlevnad överordnad mycket annat. Allt som hotar detta ses med misstänksamhet på och något som måste stoppas. Dessa personer döms utifrån moral och att vi inte kan ta emot dem.

Sverigedemokraterna, Danske Folkeparti, Sannfinländarna med flera utnyttjar detta och bygger hela sin politik på detta faktum. De saknar alla lösningar och en politik som löser det som nyliberalismen har skapat. Istället vill de med nationalistisk politik befästa den. Allt för att själva behålla sin makt. Därmed är de också villiga att strunta i fakta och odlar friskt sina egna myter.

Människor i Europa letar med ljus och lykta efter en rörelse som kan skapa en vision om en bättre värld och en politik som bär dit. För oss socialdemokrater handlar det om att skapa denna. Det är därmed dags för förändring.

Katrine Kielos om den moraliserande individualismen.

5 kommentarer:

 1. Du verkar ha en helt egen definition av nyliberalism, vad har du fått det här om att moral skulle vara en av grundstenarna i liberalismen ifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läser du om Milton Friedman och hans tankar ser du att det finns där. Den politik nyliberalismens politiker bedriver bygger på moral som en viktig grundsten.

   Radera
 2. Vad tycker du om Ed Milibands och Labours senaste löften i fråga
  om migrationspolitik? Rasister? Främlingsfientliga? Inga bidrag under
  minst de tv å första åren i UK!! Här har Löfven något att lära: ursäkt för det
  som varit (got it wrong) och helt ny restriktiv politik, med betoning på att man
  måste veta vilka man släpper in i landet. Läs!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är att vara fast i något som bottnar i något som man tror hjälper. Men det stämmer inte. Läs artikeln i dag om det finländska valet i Aftonbladet. Där står det tydligt att den arbetsföra delen av befolkningen i Finland minskar. Det försvårar den ekonomiska utvecklingen, gör att ekonomin kommer att få svårt att skapa nya jobb, arbetsgivare har svårt att finna nya medarbetare och antalet som jobbar som ska försörja barn, ungdomar och äldre blir färre. Då finns det bara en lösning. Läs!

   Radera
  2. Sverige har massarbetslöshet sedan länge.

   Vi har förlorat pga teknisk utveckling ca 400 000 arbeten och betydligt färre har tillkommit.

   Den tekniska utvecklingen kommer att förstsätta i samma takt nästa årtionde med samma negativa effekt på sysselsättningen.

   Sverige har mycket stor immigration.

   De som immigrerar till Sverige blir en allt större andel av de som står i utanförskap utan arbete.

   Det finns bara en lösning. Läs på !

   Radera