söndag 12 april 2015

När inget annat duger

I Europa och Sverige har massarbetslösheten bitit sig fast. I hela EU var det 23,877 miljoner personer arbetslösa. Det är 433 100 personer som är arbetslösa i Sverige, 7,9 procent. Ungdomsarbetslösheten i Sverige låg samtidigt på 154 200 ungdomar, 22,2 procent. I EU låg den på 21,1 procent. En arbetslöshet som begränsar människors möjligheter och framtidstro.

Arbetslösheten sköt fart i och med finanskrisen 2008-2009 men innan dess låg den också högt. Globaliseringen, strukturomvandlingen och den allt mer ökande konkurrensen i kombination med nyliberalismen har gjort att arbetstillfällen i Europa flyttat utomlands i hopp om att producera billigare och tjäna mer pengar. Människor slås därmed ut från arbetsmarknaden. Vissa för en kort tid medan många förblir långtidsarbetslösa. Finanskrisen slog bort stora mängder med jobb som fortfarande gör att massarbetslösheten består.

I vissa europeiska länder har massarbetslösheten blivit en del av vardagen sedan årtionden. Oavsett vem som har styrt landet har den inte minskats. Folk flyttar på sig och säker andra lösningar. En del unga väljer att studera och flyttar till universitetsstäder, andra väljer att söka lyckan utomlands. Detta med att ingen tar tag i problemet med arbetslösheten på allvar har gjort att högerextrema, men också vänsterextrema, partier har blivit något som väljarna röstar på, bland annat har Sd kommit in i riksdagen.

De högerextrema partierna har ett mycket enkelt budskap. Har du blivit arbetslös på grund av globaliseringen och att den inhemska marknaden har blivit fritt fram på att utnyttja arbetskraften, vilket gör att bland människor från andra länder får jobben, anställningstryggheten och löner försämras, vad finns det då att rösta på. Jo, på partier som pekar ut invandrarna och andra länder som problem. Om bara dessa stoppas blir allting bättre är budskapet.

När de etablerade partierna inte har lösningar blir högerextrema, och vänsterextrema, partier mer intressanta att rösta på. Dels i en missnöjesmarkering, dels i att de anses åtminstone vilja göra något. Det är i detta som vi kan se en av orsakerna till att socialdemokraterna har minskat i Europa och att det har hänt här också. Socialdemokratin har inte ansetts vara det parti och rörelse som kan leverera. I opinionsmätningarna pendlar S mellan 18-32 procent ute i EU, inte längre de 40 procent som innan var vanligt. En offensiv och progressiv europeisk socialdemokrati som vill visa att det går att bedriva en politik som gör det bra för människor har en utmaning framför sig. Det gäller att ha detta klart för sig.

Det är därmed dags för förändring!

Besök S-bloggar för mer läsning.

6 kommentarer:

 1. Du måste välja: antingen stor asylinvandring eller välfärdsstat. Hur
  väljer du? Julaftonsteoremet? (I valet mellan antingen eller väljer svenskarna
  både och)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välja? Om all invandring hade stoppats hade ändå samma grundläggande ideologi styrt välrden och därmed fortsatt att påverka oss i Sverige. Om vi verkligen vill skapa en bättre framtid måste vi bryta nyliberalismen och satsa på en ny politisk inriktning.

   Radera
 2. Arbetslösheten under Perssons S-regering var ju lika katastrofalt hög när den var som värst (utan finanskris), beskriv verkligheten istället om du vill framstå som seriös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonny. Dags att lägga historien bakom dig och inse att det är ett mycket allvarligt läge som Sverige befinner sig i. Du har lika fel nu som tidigare i din argumentation men nu måste den läggas ned. Dags att diskutera nuet och framtiden. Rekommenderar att du läser denna artikel: http://www.realtid.se/ArticlePages/201501/28/20150128115007_Realtid711/20150128115007_Realtid711.dbp.asp

   Radera
 3. Sent ska syndaren vakna. Så här lät det inte på din blogg före valet. Då lovade du guld och gröna skogar bara sossarna vann valet...

  // Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en komplicerad värld vi lever i. Om S hade fått skapa en majoritetsregering hade läget varit ljusare för vilken politik man hade kunnat föra direkt. Diskussionen måste hela tiden handla om hur nuet ser ut och vart vi vill gå.

   Radera