lördag 18 april 2015

Vadå en bättre morgondag?

Tänk dig att vakna upp i en vardagsförmiddag i en trång lägenhet som du delar med din familj. Du vet om att det är inte mycket i kylskåpet och den mat som finns där vill du hellre ska gå till dina yngre syskon. Vad du ska göra i dag vet du inte. Du har inget arbete och du gick aldrig klart gymnasiet. De arbetsgivare som du har talat med säger att de inte har något arbete och hade de något vill de att du har utbildning med dig och erfarenhet. Möjligheten att flytta hemifrån är noll och du behöver pengar för att kunna göra det. Samhället ser ned på dig och du tycker att du inte blir sedd. Däremot finns det andra i ditt område som ser dig, uppmuntrar dig och som du gör lite "småjobb" för. Du vet om att får du inte en chans nu att bryta detta är framtiden utstakad med kriminalitet där du inte kan komma in i samhället. Så är det i dagens Sverige och runt om i Europa. Frågan är om det ska fortsätta vara på detta sätt.

Europa och Sverige har under flera årtionden varit utsatt för ett ekonomiskt experiment. En ny väg skulle mejslas ut där välfärdssamhället och tryggheten för vanliga människor skulle ersättas med ett samhälle där den enskilde är utlämnad till sig själv och marknaden är bäst på att bestämma vad du behöver. Ett samhälle som bygger på "hungriga vargar jagar bäst". Klassklyftor är något som anses vara normalt för det ska göra att människor får ett krav på sig men också är en uppmuntran till att ta sig ifrån sin situation. Det hänger med andra ord på individen själv hur denna ska lyckas och går det fel så har denna sig själv att skylla.

Runt om oss kan vi se resultatet av denna politik och experiment. I Europa råder det massarbetslöshet, samma sak i Sverige där arbetslösheten hela tiden cirkulerar kring 8 procent. Minst 80 000 ungdomar mellan 15-24 år varken studerar eller har ett arbete i Sverige. Minst 42 procent av svenskarna oroar sig över arbetslösheten. De ekonomiska hjulen står antingen stilla eller rör sig långsamt i de europeiska länderna. Många är utslagna och lever i utanförskapets klor. Många av dem kommer inte att komma in igen i samhället utan lever utanför.

Det finns en oro om framtiden där människor inte tror att morgondagen blir bättre. Man har gett upp. Andra tycker inte att politikerna och partierna har tagit tag i frågorna utan bara ägnar sig åt smutskastning och försöker berika sig själva. I detta blir det intressant om något parti träder fram och anser sig ha lösningarna och en förklaring till varför det är så här. Sverigedemokraterna i Sverige, liksom deras motsvarigheter runt om i Europa, anses vara bärare av att vilja göra någonting och stå för något annat. Att deras politik sliter sönder samhällen framgår inte tydligt men budskapen är lockande för folk.

Om människor ska känna och verkligen uppleva att morgondagen blir mycket bättre än i dag så måste de andra partierna visa upp en helt annan politik och inriktning på framtiden. Det är därmed dags att avsluta det experiment som började på 1970-talet och kallas för nyliberalism. Det är därmed dags att våga bryta med det gamla.  Det är därmed dags för förändring.

Socialdemokraterna kommer med en bra valanalys. En ny värld ställer nya krav.

4 kommentarer:

 1. Det Sverige vi ser idag är ju resultatet av en huvudsakligen socialdemokratisk politik, med avbrott för ett par borgerliga regeringar. De problem du påtalar i första stycket beror inte så mycket på nyliberalismen, som du insinuerar, utan en misslyckad invandringspolitik. När det gäller nyliberalismen så ska man komma ihåg att också Socialdemokraterna till stora delar anammat den.

  // Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fel Jan. Då betyder det att krisen 92-94 med massarbetslöshet som följd, och som Sverige inte har hämtat sig från, berodde på invandring och inte en ohämmad utlåning av banker, vars ideologi bygger på nyliberalismen.

   Radera
 2. Svenska ungdomar är de som tidigast flyttar ut från sina föräldrar enligt nyligen publicerad undersökning...

  Massarbetslösheten är inte ny, den har vi som sagt sett även under förra S-regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det handlar om att lägga det gamla bakom sig Jonny och fokusera på vad vi kan och ska göra nu. Sedan vet du att massarbetslösheten arbetades ned av S regeringen från 94-06.

   Radera