lördag 23 maj 2015

Ett 25-procents parti med ambition?

Opinionsmätningarna duggar tätt inför nästa helgs socialdemokratiska partikongress. En kongress som nu har fått en annan innebörd än det var tänkt att det skulle vara. Från en samling av glädje av att leda Sverige till en samling med pressen på sig att börja skapa framtidens berättelse och komma tillrätta med dagens och morgondagens problem. Domen från väljarna så här långt är tuff. S ses som ett 25-procents parti. Det kan ingen vara nöjd med.

Jag vet om att opinionsmätningar är inget att oroa sig över med tanke på hur långt det är till nästa val. Mycket kan hända på vägen, vilket vi kunde se under förrförra mandatperioden då alliansen ansågs vara rökt till valet 2010 men kunde vinna det. Mycket kan hända men för S är det en situation som i grunden är viktig att fundera över. Om partiet hade cirkulerat kring 30-procent med plus-minus två procent hade nog de flesta kunnat se det som en otålighet från väljarna. När partiet rör sig nedåt hela tiden är det en tydlig signal på ett missnöje som måste tas på allvar.

Det väljarna är missnöjda med beror helt och hållet på att alliansens och Sverigedemokraternas politik är det som regeringen måste styra utifrån. Detta på grund av att det är alliansens budget som vann omröstningen i riksdagen och gäller därmed. Sverigedemokraterna gav sitt stöd åt den budgeten. Trots det finns det många möjligheter att kunna vända opinionsutvecklingen. Det handlar om att beskriva det samhälle som vi vill bygga och utveckla. Det handlar om vilken övergripande samhällsvision vi har.

Vi socialdemokrater behöver enas kring att vårt stora uppdrag handlar om att bygga ett hållbart samhälle där jämlikheten ökar och hela Sverige lever. Alla förslag och idéer knyts till detta. Ett hållbart samhälle bygger på demokratisk/politisk hållbarhet, social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet. Ett samhälle som blir jämlikt mår bättre, får tryggare människor som vågar mer och satsar på framtiden, bättre utbildning och folk kan få förverkliga sina drömmar. Hela Sverige lever gör att landsbygd och stad kan ha bra samhällsservice, jobb, fritidsmöjligheter, god miljö, god arbetsmiljö, kunna arbeta och ha en lön att leva på, både få kontakt med, visa hela världen och få ta del av det som händer runt omkring oss.

Det här är en socialdemokratisk vision som vi kan bygga ett bättre Sverige utifrån. Varken moderaterna eller Sverigedemokraterna kan ställa upp på hela denna vision då de båda partierna bygger en politik där klyftorna behöver öka och där grupper ställs mot varandra. Ojämlikhet är bra. enligt dem. Andra kan bara utgå ifrån en av hållbarheterna och kan inte skapa en helhetspolitik. Det är denna helhet som kongressledamöterna nästa helg måste fokusera på. Helheten före delarna.

Det är det som socialdemokraterna nu kan göra, skapa en helhet. Vi har vår ideologi och via det hållbara samhället där jämlikheten ökar och hela Sverige lever skapas ett bättre land. Det är dags. Dags för förändring.

Fredrik Virtanen i en intressant analys. Om att återta arbetslinjen som jag också skrivit om innan. S-kongressen måste våga.

12 kommentarer:

 1. "Det väljarna är missnöjda med beror helt och hållet på att alliansens och Sverigedemokraternas politik är det som regeringen måste styra utifrån på grund av att det är den förstnämndas budget som gäller, med den senares stöd." Hört talas om meningsbyggnad och syftningsfel? En politiker måste kunna uttrycka sig begripligt. Dessutom har du fel. Att Socialdemokraterna sjunker i opinionen beror inte på Sverigedemokraterna och Moderaterna utan är en långtgående trend. Vilket borde oroa ännu mer.

  "Att bygga ett hållbart samhälle" låter fint i teorin men betyder ingenting i praktiken. Det är bara en floskel som Socialdemokraterna stulit från Miljöpartiet. Politik ska inte bygga på till intet förpliktande floskler.

  // Jan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Well Jan, du verkar ha förstått vad jag skriver. Så jag uttrycker mig definitivt på ett sådant sätt så att läsaren förstår.

   Radera
 2. "Det väljarna är missnöjda med beror helt och hållet på att alliansens och Sverigedemokraternas politik är det som regeringen måste styra utifrån "

  Hmm.. är det DÄRFÖR S rasar i opinionen och allians + SD växer ?

  "med den senares stöd"

  Hmmm ... nu visade det ju sig att SD röstar mest med S numera ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns en kritik mot att inget händer och att den politik som förs är fel. Gissa vems politik som är fel....Sd röstade på alliansens budget.

   Radera
  2. Så alliansens+Sd's politik är fel, därtför går nu väljarna över mer och mer till aliansen och SD ... märkligt hur väljarna resonerar med din logik ...

   Vad gäller omröstningar i riksdagen så röstar ju numera SD överväldigande ofta med S+Mp...

   Radera
 3. Jag tror inte ledande socialdemokrater förstår sitt folks kritik.
  Att Alliansen inte gör det är inget nytt, De flörtrycker svaga grupper och gör det flerdubbelt svårare för dessa det gäller socialförsäkringar, jobb liksom bostäder.

  För sossarna är inte problemet det sociala jag tror många förstår att sossarna inte får igenom sin politik på det sociala området ej heller bostadsbristproblemet får Sossarna igenom d.v.s ett typ av Miljonprogram .
  Men det stora problemt vare sig det är så eller inte är all form av utlandsinkommande
  Det håller på stå folk upp till halsen. Många unga har inte jobb , men de ser invandrarna de ska man gulla med bostäder kan många unga inte heller köpa invandrarna får det direkt.A-kassan räcker inte heller invandrarna får det utan bekymmer. Så ser många det , Nån öppen förklaring hur det förhåller sig nämns aldrig. Sossarna når helt eneklt inte ut till sitt folk.
  På det har vi tiggarna som politiker oavsett parti inget gör nåt åt inte sossarna heller uppfattas göra nåt.

  Så kort sagt detta duger inte Socialdemokrater måste ut på torg och fält
  och redogöra hur det ligger till. Vilken politik man vill föra inte vad man lovar göra.
  För med en oposition som är större d.v.s. med SD efter valet så går kort sagt inget lova. Utan det är ambitionerna som måste sägas inte lova nåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det du beskriver är den syn många väljare bär med sig. S måste bli bättre på att föra ut och prata med invånarna om vad man vill göra och hur det ska gå till. Det finns en del felaktigheter som sprids om invandrare som vi måste ta tag i och informera bort. Ta detta med a-kassan. Det är tuffa regler om man ska få den, vilket nyanlända inte är i närheten av att klara. För den som arbetar under 80 timmar i månaden i sex månader i rad, alt 480 timmar på sex månader, får ingen a-kassa. Hårda bud.

   Radera
  2. Att flyktingar får förtur till lägenheter är ett faktum. Bor själv i ett område där du måste ha ca 6-8 års kötid för och erbjudas en lägenhet. På senare tid har det dykt upp många som utan tvekan tillhör kategorin flyktinginvandrare och inte kan ett ord svenska och endast knapphändig engelska. Dessa har knappast varit i Sverige och stått i bostadskö den erforderliga tiden.

   Radera
  3. Lösningen är ju att bygga fler bostäder, inte ha kvar den låga nivån som det är i dag. Det är ju så att vissa grupper som har hamnat utanför har också förtur för att de ska få ett boende och slippa fara illa.

   Radera
  4. Det finns många särintressen som inte vill att det byggs några bostäder för att hålla uppe priserna. Tyvärr är det dessa lobbyistgrupper som styr den politiska agendan vad gäller bostadspolitiken ett odemokratiskt sätt istället för vad som är bäst för samhället som helhet.

   Radera
 4. Du hakar ju direkt på att Nyanlända inte får A-kassa-
  Men uppriktigt kan de kräva det.
  Svenskar med 50 år av insatta medel i A-kassa som avskedas där A-kassa skulle ge trygghet glömmer du.

  Socialismens fall är tydlig Politiska partier gullar m3er med invandrare än sitt eget fok
  Förmodligen för att våra politiker kan se nyttan av dessa i RUT avdrag och annan profit.

  Nä Sossarna håller på gräva sin egen undergång De som är kvar gör det bara för sin lön inte för idelogins mål.
  Se bara Ylva Johansson arbetsmarknadsminister gift med högermannen Åsbrink
  Men infiltrerad i Sossepartiet
  De är på väg göra ett jätteklipp på en Bostadsrätt.
  Samtidigt ska Ylva försöka förvara en A-kassa där golvet kan ska höjas med 20 kr per dag och ett tak där 24000 ska gälla.

  Det duger inte. Sossarna är på väg att gå under.
  De levererar inte för att det finns för många högerinfiltratörer som vill profitera på svaghet.

  Jag är nog den siste sossen som röstar på grundidelogin tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man kan kräva men du måste uppfylla kriterierna. Gör du inte det kvittar det hur mycket du kräver. Du får ingen a-kassa. Det är många som röstar på S utifrån grundideologin.

   Radera