söndag 17 maj 2015

Vill vi vinna nästa val?

Framtiden är ständigt närvarande. Det är den som vi kommer att leva i. I dag grundläggs hur denna framtid ska vara, vilka möjligheter den skapar och lösningar som ska användas på de problem som kan uppstå. Trots det saknas framtidsdiskussion på riksnivå i Sverige. Dagens SIFO-mätning är ett utslag av detta. Det är därmed dags för förändring.

Runt om i Sverige pratar lokala socialdemokrater om dagens och morgondagens utmaningar och vad det är för framtid som vi vill bygga. Väljarna har gett sitt stöd till offensiva lokala socialdemokratiska program. För framtiden är den vi ska leva i och därmed diskutera. Det hade varit bra om det också hade skett på riksplanet. Där är den märkbart frånvarande i dagens politiska debatt.

Det finns frågor, utmaningar och möjligheter att diskutera för socialdemokraterna. Här presenteras några:

1: Det ojämlika samhället: Sverige är ett av de länder där ojämlikheten ökar snabbast bland de rikare länderna. Folk känner att de glider ifrån andra och hamnar på efterkälken. Rapporter visar att skolan blir allt mer ojämlikhet, vilket föräldrar och eleverna ser. Den bakgrund du har avgör hur det ska gå i skolan och därmed vilka förutsättningar du har med dig ut i vuxenlivet. Stadsdelar och olika delar av vårt land ser att de hamnar utanför utvecklingen. Den sociala utslagningen ökar.

2: Klimat- och miljöproblemen: Vi kan se runt omkring oss hur klimatet och miljön förändras. Det här får stora påverkningar på oss i dag men än mer i framtiden. Höjda havsnivåer, fler stormar och väder som skapar problem är redan i dag något som vi drabbas av. Mer blir det i framtiden. Gifter, utsläpp med mera förstör skog, mark och vatten. Svenskarna oroas över detta.

3: Försämrad välfärd: Löftena om att marknaden löser allt har inte fungerat. Vinster tas ut från välfärden och placeras i skatteparadis och i aktieägares fickor. Varken utbildning, vård eller omsorg har blivit bättre. De skattekronor som blir kvar ska räcka till mycket men det blir en kamp om dessa. Nedskärningar och försämringar av välfärden slår inte bara mot de som har minst med pengar utan också mot medelklassen. Hur ska vi få en ny bra välfärd och hur ska denna finansieras?

4: Arbetslivet: Osäkra anställningar är vanliga där människor måste ständigt vakta sin telefon för att se om en arbetsgivare ringer eller skickar ett sms som berättar att i dag får du jobba. Ökad stress, intensivare och snabbare förändringar i arbetslivet med allt mer ökande krav på arbetsplatserna sliter ut anställda. Försämrad a-kassa och sjukförsäkring gör att människor får det allt sämre. Unga har svårt att komma in på arbetsmarknaden, samma sak med med de som är 55+. Du är nästa passé när du har passerat 40 år.

5: Jobb: Även om det skapas nya arbetstillfällen i Sverige har det inte gjort att massarbetslösheten har sjunkit rejält. De nya jobben som skapas kräver allt högre utbildnings- och kompetensnivå. Var femte rekrytering misslyckas på grund av att arbetsgivaren inte kan hitta någon med rätt kompetens. Människor känner att de inte får dessa jobb då möjligheterna till vidareutbildning och att utbilda sig till nya yrken är begränsade. Framtidens jobb fokuserar på miljö, klimat, energi, utbildning, kreativa upplevelser, en ny kunskapsintensiv industri med färre anställda per företag men med allt högre kunskapsnivåer. Hur rustas folk för detta?

6: Landsbygden och staden: Vill vi att hela Sverige ska leva måste staten satsa och göra ordentliga investeringar i möjligheterna till detta. Det handlar om infrastruktur som järnvägar, vägar till bredband och IT-lösningar. En offensiv bostadspolitik måste till som gör att människor kan flytta till ett eget boende, nytt boende och kunna bo där man jobbar eller har sin rekreation även på landsbygden. Samhällsservicen behöver inte bara vara kvar utan också utvecklas. Se till att satsa på kollektivtrafiken på landsbygden. De linjer som inte är lönsamma med få pendlare behövs också om vi ska få ned koldioxidutsläpp, minska på slitaget på vägarna och minska på bilåkandet.

7: Globaliseringen: Globaliseringen går i allt snabbare takt med den tekniska utvecklingen. Mycket görs i dag via internet. Helt nya jobb och branscher skapas med hjälp av detta. Den slår också ut traditionella jobb men även kunskapsintensiva jobb från Sverige. Den pressar ned löner och arbetsvillkoren försämras. Människor är hela tiden ett knapptryck ifrån kunskap och delaktighet. Helt andra krav ställs därmed på demokratin och att göra människor mer delaktiga. Kunskaper demokratiseras och sprids. Det blir allt viktigare för näringslivet att få tillgång till arbetskraft som är välutbildad. Det finns inget land i världen som nöjer sig med att vara världens fabrik där lönerna är superlåga, god arbetsmiljö är obefintlig och där livsmiljön försämras. Vi kan se att i land efter land där industriproduktionen har skjutit uppåt har det investerats intensivt i utbildning och kunskapshöjning av arbetskraften.

Vårbudgeten var ett litet, litet steg på vägen framåt men det är dags att växla upp. Runt om i Sverige pågår denna diskussion i våra kommuner, på arbetsplatser, vid fikaborden, vid frukostbordet med mera. Vill vi vinna valet 2018, eller rent av ett nyval,  behöver vi diskutera detta på ett helt annat sätt. Det är dags för förändring.

Ola Möller skriver om framtidens socialdemokrati. Katrine Marcal skriver om att vill socialdemokraterna vinna valet 2018 behövs idéer för framtiden.

9 kommentarer:

 1. Jag tror en ärlighet efterfrågas med att det finns två sidor av varje mynt. Att tex säga att man ska ha lägst arbetslöshet i EU samtidigt som man ska ha högst skatter och högst a-kassa går emot all forskning och erfarenhet. Självklart kan man tycka att vi ska ha hög a-kassa och höga skatter för att betala en hög välfärd, men att säga att det skulle leda till lägst arbetslöshet i EU är direkt oärligt.

  Sedan tror jag det är väldigt farligt för S att bara säga att allt går bra när vi får en egen budget, dagens opinionssiffror är baserat på utspel från vad S ska ha med i nästa budget. Och en hel del klantiga missar som att man skulle likvidera börsbolag man inte gillade styrning på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att visa på hur det hela hänger ihop.

   Radera
 2. Sossarna kommer inte vinna nästa val om man inte tar tag i invandringen.
  Det är den som tar död på socialdemokrartin. Ja socialismen överhuvudtaget.

  Under 8 år har en Borgelig regim styrt de har inte ett enda minuskonto genom Invandringen Men däremot sjuka, arbetslösa, även offentliganställda har fått betala ett högt pris. Sjuka, arbetslösa med utförsäkringar sänkta ersättningar. Offentliganställda med underbemanning och att de ska vara läromästare för alla invandrare.

  Fattar inte sossarna detta problem då är det kört.
  SD är inget alternativ men folket väljer SD enbart genom invandringspolitiken.

  Ska det "Öppnas några hjärtan" får de som tagit för sig och slitit ut Hjärtan för svaga grupper ta fram plånboken. Det är där den vinnande politiken finns.

  D.v.s ta från rikare grupper för att betala den invandring som sänker svaga grupper.
  Några sänkta trösklar ska man inte gå med på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det behövs en diskussion om vad det är för samhälle som ska byggas och hur alla ska kunna vara med i detta. Att a-kassan, sjukförsäkringen och välfärden försämrats handlar om att pengar togs härifrån för att sänka skatterna. Vi behöver diskutera hur en bra integration ska vara som gör att människor snabbt kommer in i samhället och arbete/studier. En idé helt klart att öka skatterna för makteliten för att finansiera andra satsningar.

   Radera
  2. Invandringen ska betalas av högre skatt eller genom att öka progressiviteten i skatter för inkomster över säg 30 000. Det ska tydligt klargöras att välbeställda ska betala invandringen Det är de som utnyttjar vinsten av det.
   RUT är ett bra ex: Men även att låglöner faller vilket gynnar företag och större förertag. Därmed bör ex Finasiella instrument där stora belopp tjänas beskattas hårdare.
   Invandringen ska som nu sker inte ge upphov till sämre a-kassa, sjukförsäkring , höjda pensionsålder , sänkta pensioner

   Allt detta har skett nu under minst 8 år. Därför röstar vänstertrogna numer i allt större grad på SD. Till ingen nytta så klart.

   Radera
  3. Nja. Nu har ju inte försämringen av a-kassan och sjukförsäkringen berott på invandringen. Den förra moderata ministern Cristina Husmark Pehrsson har sagt att försämringarna för sjuka skulle vara med och betala till skattesänkningarna för de som jobbar. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skarpta-sjukregler-ska-betala-lagre-skatt_253673.svd Försämrad a-kassa handlar om att sätta press på arbetslösa att ta jobb till lägre lön med mera. Pensionärsskatten skulle vara med och betala för lägre skatt till de som jobbar.

   Radera
 3. Per Kjellén17 maj 2015 21:09

  Socialdemokrater framför allt, men även andra. Dock inte SD. Varför går det bra för SD? Jag tror att det beror på att de ledande personerna talar ett klarspråk som väljarna förstår.

  Övriga svenska partier talar ett å ena sidan å andra sidan språk som väljarna misstror. Nils Persson är inne på problemet i ovanstående kommentar.

  Problemet för många och särskilt Socialdemokraterna i svensk politik är otydligheten.

  Sverige är en monarki, men inte en sådan monarki som är monarki utan en monarki som inte är monarki. Sverige är en demokrati men inte en sådan demokrati som andra kallar demokrati utan en demokrati som vi kallar demokrati. Sverige är alliansfritt och neutralt och kan absolut inte gå med i Nato som sysslar med att solidariskt samarbeta inom demokratiska nationer till gemensam säkerhet.Nej Sverige vill i stället för Nato skapa ett solidariskt samarbete inom demokratiska nationer till gemensam säkerhet.

  Sådant prat tröttnar väljarna på.

  Kom i stället med att Socialdemokraterna är ett socialistiskt parti som strävar efter att medborgarnas välstånd skall skyddas av ett offentligt drivet näringsliv, skola. vård och omsorg i offentlig regi. Detta samhälle skall solidariskt finansieras genom skatter. Uttag av skatter skall ledas av principen att minska klyftor inom befolkningen.

  Det blir för oklart att tala om minskad arbetslöshet - vem vill inte det? bättre skola - vem vill inte det? bättre sjukvård - vem vill inte det?

  Hur socialdemokraterna skall formulera sin utrikespolitik och sin försvarspolitik kanske någon vill kommentera.

  Socialdemokraternas tillbakagång kanske är ett tecken på att Socialdemokratisk politik inte omfattas av mer än 25 procent av folket. Det är väl inget fel med det. Jag tror att SD:s framgång beror på ovanstående + att Alliansen lider av samma problem som Socialdemokratin.

  Det är inte frågan om att alla vill ha ett tryggare och bättre liv. Frågan är hur man skall komma dit? Högre eller lägre skatt är inte svaret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydlighet är alltid rätt och att berätta hur saker och ting hänger ihop. Inte för inte som exempelvis Olof Palme, Göran Persson och Håkan Juholt ses som bra talare och kom/kommer med idéer som hänger ihop.

   Radera
 4. "Bra talare" kommer inte långt idag! Den tiden är för alltid förbi. Med retorik á la Palme, G Persson eller Juholt vinner varken s eller någon annan ett val i Sverige. Väljarna är inte så lättlurade längre. Fram med begripliga, konkreta och framförallt TROVÄRDIGA lösningar. Annars kan ni låta bli. MVH Karl

  SvaraRadera