lördag 6 juni 2015

Att blunda och att inte bry sig

Det finns en oro i det svenska samhället. En oro för att framtiden inte blir bättre utan kommer att bli sämre. Många i Sverige känner och upplever att något har gått sönder, att oavsett hur mycket man själv anstränger sig så går det inte att få det bättre. Många människor tittar på sin egen ekonomi och ser hur stora lån de har och oroas över om de kan betala allt detta och vad som kommer att hända om konjunkturen inte tar fart och de blir arbetslösa. De ser hur deras barn får kämpa i skolan fullt medvetna om att ett felaktigt val av skolan stänger de flesta framtidsmöjligheter. Deras far- och morföräldrar oroas det också för, speciellt om de har sjukvård och är i äldreomsorgen.

Vi befinner i efterdyningarna av finanskrisen 2008-09. Den har inte släppt utan fortsätter att rulla över världen. Till det ska vi lägga till att vi befinner oss i nyliberalismens tidevarv där borgerliga partier som moderaterna och konservativa i ex Storbritannien och Tyskland har styrt med en politik som har gjort det svårare för vanliga människor i arbetar- och medelklassen medan makteliten har gynnats enormt. Bland annat äger världens 85 rikaste personerna lika mycket som 3,5 miljarder av oss andra. En tydlig effekt av denna ideologi och politik som har förts.

Det här gör att det har skapats en stor ojämlikhet i vårt och andra länders samhällen. Vi både ser och upplever att det har blivit tuffare, svårare och att våra möjligheter kringskärs mer samtidigt som makteliten drar ifrån allt mer. Ojämlikhetens återkomst har gjort att det har blivit viktigare med att skapa identitet byggd på vem du är istället för att arbeta med att få bort ojämlikheten. För i en ojämlik värld blir alla förlorare och människor trycks ned. Det blir då lätt att leta efter syndabockar för tillståndet i samhället. Individer och grupper ställs mot varandra.

En del vill att exempelvis arbetslösheten eller migrationen ska vara vår tids stora fråga men faktum är att det är ojämlikhetens återkomst. För även om arbetslösheten försvann i morgon och EU skulle förbjuda all migration så kommer ojämlikheten att fortsätta.

Jag förstår att partier som moderaterna och Sverigedemokraterna inte vill prata om detta. De är båda två borgerliga partier som anser att ojämlikhet är bra. Vissa ska gynnas på andras bekostnad genom en medveten politik som gynnar låga skatter, marknad och att vi ska köpa vår egen trygghet. Att prata om andra saker och utnyttja människors oro genom att peka ut andra grupper som problem väljer dessa partier att strunta i att ta itu med den stora utmaningen:  

Att stoppa ojämlikheten och skapa en mer jämlik värld. 

Det är avgörande för om framtiden ska bli bättre eller att historien ska vara människans höjdpunkt.

Det är dags för förändring.

Det behövs fakta i debatten om EU-migranterna. Idéer om hur vi bygger Sverige. Äga sin egen arbetsplats.

5 kommentarer:

 1. "Vi befinner i efterdyningarna av finanskrisen 2008-09. Den har inte släppt utan fortsätter att rulla över världen."

  Konstigt nog talade du INNAN senaste valet 2014 om att alliansen skulle sluta skylla på finanskrisen som förklaring till saker och ting ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Alliansen använde den som en ursäkt att inte göra något utan köra på i samma spår. Samma spår som bäddade för finanskrisen.

   Radera
 2. Om nu invandringen kostar 80 mdr årligen (Ruist), ska inte denna summa
  inge oro? Stjäl den inte pengar från t ex skola och äldrevård? Har den underställts folket i val? Vem har ansvar för fragmentiseringen av skolan? Gick (s) 1988 ut i val
  med detta förslag: vi vill kommunalisera skolan fullt ut? Sanningen är att vi har
  fått en politikergeneration som regerar i strid med folkviljan och folket har inga
  motmedel, t ex medborgarinitiativ. Förminska inte medborgarna, de kan bedöma
  utvecklingen och dess orsaker lika bra som du. /AN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om vi leker med tanken att det är 80 miljarder kronor per år och att vi förbjuder all form av invandring till Sverige för tid och evighet. Vad ska vi då göra med dessa pengar? Det finns områden i dag som är i stort behov av pengar. Det är skolan, förskolan, universitet/högskola, äldreomsorgen, sjukvården, pensionssystemet, rättvist skattesystem, infrastruktur, byggande, få ned arbetslösheten, rättsväsendet, försvaret, barnbidrag, statsbidrag, bostadstillägg. Låt oss begränsa oss till dessa femton områden. Det betyder att varje område får ca 5,3 miljarder kronor. Det räcker inte på långa vägar. 80 miljarder kronor låter mycket men när vi slår ut det på olika områden blir det inte mycket pengar. Samtidigt har vi ett skattefel på 133 miljarder kronor, pengar som saknas i skattesystemet. Till det lägger vi att minst 500 miljarder kr har först utanför Sveriges gränser och göms undan. Till det har vi också en omfördelning av pengar från arbetar- och medelklassen till elitklassen på miljardtals kronor varje år. Samtidigt hålls våra löner nere då produktivitetsökningar, vinster och liknande tillfaller i högre utsträckning aktieägare istället för att gå till högre löner för de som jobbar. Vi kan fråga oss när M och Sd tog den striden att stoppa ojämlikheten, för den ojämlikheten kostar Sverige mycket mer än 80 miljarder kr varje år.

   Radera
 3. Ojämlikheten har kostat Sverige sju procents extra tillväxt. Det handlar om 274 miljarder kronor. Jämför det med 80 miljarder kronor.

  SvaraRadera