måndag 1 juni 2015

Det är desperation i Europa

I Sverige har vi fått, och får vi, höra hur bra vi har klarat oss i förhållande till resten av Europa. Det tigs samtidigt skickligt om att andra länder har gått mycket bättre och att europeiska länder är de som vi bedriver mest handel med. När det går dåligt för dem drabbas Sverige. Runt om i Europa råder det desperation för kontinentens ekonomi rör sig inte framåt i den takt den borde göra för att arbetslöshet, utanförskap och ojämlikhet skulle minska. Det är desperation i Europa och det drabbar även oss i Sverige.

Europa är en kontinent som sakta men säkert håller på att slitas sönder. Ojämlikheten ökar, fattigdomen har ökat, massarbetslösheten biter sig fast. I Ukrainas östra delar är det krig och Ryssland flyttar fram sina positioner. Hotet från terror finns kvar. Framtiden ser ut att vara sämre jämfört hur det var i går. Samtidigt finns det en superrik grupp i Europa som har blivit rikare än någonsin. Finanskrisen blev för dem en möjlighet att kunna berika sig med hjälp av skattebetalarnas pengar och kunder göra stora klipp i dess spår. Medan medelklassen har fått kämpa, se deras jobb försvinna, ser att det blir allt tuffare på arbetsmarknaden med sämre arbetsmiljö och anställning som följd, besparingar försvinna, fått det sämre. En situation som försvaras av borgerliga partier som konservativa, moderater och Sverigedemokraterna.

Det är en verklighet som vi har drabbats av och måste utgå ifrån. Här måste vi också välja vad som måste göras. Antingen är det att köra vidare i samma hjulspår som tidigare med lite ändringar här och där eller så skapar vi en ny väg in i framtiden.

Låg- och medelinkomsttagarna letar med ljus och lykta efter något parti som inte vill utnyttja deras situation utan istället ha med dem i byggandet av en ny framtid. De är frustrerade över att det inte blir bättre. Det gäller både i EU och i Sverige. För socialdemokratin handlar det nu om att ta tag i den stafettpinne som människor håller i och föra den i mål. Då går det inte som att i EU gå med på att länder kan bli stämda inför domstol av företag. Det är att ha fokus på helt fel saker. För det här gynnar inte låg- och medelinkomsttagarna i Europa eller i Sverige. Det är därmed dags för förändring.

Varning för framtida finanskris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar