måndag 22 juni 2015

Nu ses resultatet

Under flera år har Sverige varit ett land där skatterna har sänkts samtidigt som det varje gång har det framförts att aldrig någonsin tidigare har så mycket satsats på välfärden som nu. De som har varit direkt inblandade i välfärden har sakta men säkert kunnat se effekterna. Det blev inte bättre. Istället blev det att springa fortare, göra saker fortare, vara färre, se resurserna urholkas. I dag har inte bara något gått sönder i Sverige. Vi kan se att det finns stora hål i välfärden där människor faller igenom och där välfärdens fantastiska personal går på knäna.

I vårt samhälle, liksom i många andra europeiska, får vi se hur vår välfärd sakta men säkert reduceras framför våra ögon. Först har det skett utan vi har märkt det. Någon liten förändring här och där som i början kallas för att "effektivisera" men som visar sig få stora negativa konsekvenser. Efter hand allt färre som ska göra allt mer och resurser som tänjs ut för att sedan helt brista. Rapporterna har varit många om tillståndet i välfärden men i dag ser vi hur välfärden har urholkats.

Inom äldreomsorgen gör personalen allt vad de kan för att lösa uppgifterna och erbjuda en mycket bra vård och omsorg. Det är problem med att finna vikarier och personer som helhjärtat vill investera sin framtid i detta yrke då arbetsmiljön har försämrats, lönen inte är bra, deltider och timanställningar är vanliga med delade turer som grund för hela verksamheten. Det är färre arbetskamrater som ska klara av allt mer och tiden till brukaren blir allt kortare.

Det här är ett pris som betalas för skattesänkarpolitiken som har dominerat i nyliberala länder under årtionden. För eller senare brister det. I andra länder i Europa, USA har vi kunnat se det tidigare. Nu i Norden och Sverige. I detta finner högerextrema partier sin grund och skyller på invandrarna. "Det är deras fel då mycket resurser måste gå till att ta emot dem." Tittar vi på Danmarks och Finlands samt Norges nivå på invandring, på ett par tusen per år, ser vi att det är ett argument som inte förklarar varför välfärden urholkas och människor får det sämre.

Det finns en politik som har lett in Europa på fel väg. Sänkta skatter och att marknaden löser allt visar sig inte fungera. De som tillhör makteliten har fått det mycket bättre. De främlingsfientliga partierna bryr sig inte om att förändra den verklighet vi lever i. Istället handlar det om att bevara den för i den ligger deras makt och inflytande. Dansk Folkeparti är ett praktexempel på detta. Inga idéer om att skapa ett jämlikt samhälle, inga idéer om att ha en omfördelningspolitik, inga idéer om att makteliten ska vara med och bidra än mer.

En aktiv socialdemokrati har ett stort ansvar för att se till att det nu sker en förändring bort ifrån detta. Människor sliter hårt och gör allt för att allt ska vara bra. Det söks med ljus och lykta efter ett parti som tar deras oro på allvar.

Socialdemokraternas vårbudget är ett steg på vägen framåt. Aftonbladet om Sverige och flyktingarna. Ny vänsterrörelse på frammarsch. Socialdemokrat i det amerikanska presidentvalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar