måndag 20 juli 2015

Digital folkrörelse 4.0

För varje val som går blir internet allt viktigare som informations- och dialogkanal för väljarna. Redan i dag är internet den viktigaste kanalen för personer under 45 år för information och nyheter. De sociala medierna är viktiga plattformar för människor för interaktion och utbyte av information. Youtube är en stor samlingsplats för unga människor. Det parti och politiker som vet hur internet ska användas har ett försprång gentemot andra. I USA har Barack Obama visat detta. I Sverige utnyttjar Sverigedemokraterna internets möjligheter till att växa. Om socialdemokraterna vill vinna valet 2018 kommer den digitala folkrörelsen att vara oerhört viktig i att kunna göra det.

I valet 2010 fanns Netroots som hjälpte socialdemokraterna på riksplanet att komma över 30 procent. Tyvärr lades Netroots ned. Även om socialdemokraterna har förbättrat sin hemsida och plats på Facebook samt använder sig av Youtube finns det mycket mer att göra. Bland annat så är sista inlägget på Youtube från Almedalen. Ska en denna plattform användas är det mycket viktigt att den alltid är uppdaterad, helst med 3-4 småfilmer per vecka för att visa vad som händer. Facebook hålls mer uppdaterad. Här är också Stefan Löfvens konto aktivt. Det är bra men mer behövs.

Socialdemokraterna/arbetarrörelsen behöver åter igen skapa en aktiv social plattform där progressiva medlemmar och sympatisörer utgår ifrån i sitt politiska arbete på internet och sociala medier. Även utanför internet är denna plattform viktig. Netroots var och är ett bra nätverk som är väl värt att återstarta. Det behövs en modern vänsterrörelse på nätet som skapar debatt, har igång idédebatten, skapar ny politik, kommer med fakta, beskriver hur verkligheten är utan att skönmåla den, diskuterar med människor, utmanar, påskyndar, deltar i samhällsutvecklingen, startar och fångar upp rörelser med mera.

En sak till är viktigt att veta. I Sverige dominerar borgerlig media. Den förser väljarna med information. Ledarsidorna för fram borgerlighetens syn på den förda s-politiken och utvecklingen av Sverige. Läsare och lyssnare påverkas av detta. Vill socialdemokratin att väljarna ska få fler möjligheter till att få information och fakta är skapandet av ett progressivt nätverk viktigt.

Här följer ett förslag på en strategi som skulle kunna användas, dels i startandet av ett nytt Netroots och dels i hur det ska kunna få fart:

1: Kick off: Det behövs en stor kick off tillsammans med progressiva bloggare som vill starta upp ett socialt nätverk. Samla dessa, håll ett spännande seminarium där människor med erfarenhet av att arbeta med digitalt politiskt arbete.

2: Skapa en plattform på nätet: För att kunna samla ihop alla progressiva bloggare, progressiva facebookare och twittrare behövs det en gemensam plattform som de kan samlas på, diskutera med varandra, organisera insatser tillsammans med mera. En sådan plattform skapar förutsättningar för dessa personer att själva utveckla och förbättra närvaron på nätet, samarbetsformer etcetera.

3: Avsätt resurser i rörelsen för detta: Det behövs pengar för att ha personer som arbetar med detta. Nu ska det inte vara personer som sitter och bestämmer. Nya Netroots byggs av bloggare, facebookare och twittrare själva. Dock behövs det personer som hjälper till att hålla igång plattformar, att människor får kontakt med varandra, ger tips på hur sociala medier/internet kan användas, kontakter med andra progressiva runt om i världen, organisera gemensamma storträffar med mera. Pengar behövs också till seminarier, resebidrag till medlemmar/sympatisörer med mera.

4: Understöd medlemmar och sympatisörer att själva leda kampanjer: Vi som parti men även som rörelse måste våga låta medlemmar och sympatisörer själva driva kampanjer. De når ut till många i sina egna nätverk i form av vänner, släkt, läsare, lokalmedia med mera. Det gör att fler kan nås än via vanliga sätt och kanaler. Det är inte lätt att lämna ifrån sig kontroll men i detta fall skapas en mångfald av möjligheter som blir en kraft till förändring och lockande av nya väljare till att rösta på socialdemokratin. Bloggare sätter själv agendan och ska uppmuntras till det.

5: Skapa möjligheter till utbildning, seminarieverksamhet och andra sammankomster av olika slag.

6: Ge information på förhand till nätverket: Netroots kunde skapa debatt och sätta dagordningen på nätet när det var verksamhet. En av förklaringarna var att man fick tillgång till information på ett tidigt stadium. Samma sak bör ske om nya Netroots blir verksamt. Nu sitter partiet i regeringen. Perfekta möjligheter att få hjälp att få ut information och förslag till väljarna.

7: Bjud in nätverket till kongresser, partistyrelsen, riksdagen, regeringen med mera. Det här gäller också på regional och lokal nivå. Det är viktigt att nätverket får tillgång till alla de nivåer som finns inom arbetarrörelsen. På så sätt kan information delas på bättre sätt, kontakter skapas och utvecklas.

8: Uppmuntra till bildandet av lokala och regionala nätverk.

9 kommentarer:

 1. Jag har kommenterat bloggserien om Netroots på min egen blogg. Konstaterar att jag själv är utesluten som S-bloggare (2012) men bloggar dagligen på betald plattform S-info.

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1863&blogg=68485

  SvaraRadera
 2. Jag är en av dom som följde Netroots på den tid det begav sig och javisst det var intressant stundtals men det blev för mycket när alla nätrötter skrev samtidigt om samma ämne med samma ansats.
  Det är dock inte lätt att starta om eftersom vad ska det vara, en partimegafon?? Idag är idepolitiken inom socialdemokratin död. Nätrötterna fick på den tid det begav sig mycket kriitik, speciellt inom partiet för att vara FÖR kritiska. Idag är inte miljön inom partiet sådan att progressiv kritik är möjlig. Det vet alla som var på partikongressen. Jag var där.
  Du publicerar dig på ett intressant forum.....s - bloggar/s-info. En portal som sägs innehålla 756 bloggare där det är samma 5-6 stycken som hela tiden publicerar nya alster av anskrämlig kvalitet.
  En av dom är Bengt Silferstrand som en gång bad ett gäng s märkta bloggare att hålla käften för att de var för kritiska till Juholt eran. Jag ser att du följer jhonom i blogglistan här intill.
  Så, är Netroots bättre än S-bloggar? Jo, det är det förvisso men en partimegafon med annat namn är ingen av oss intresserade utav.
  Den enda , på rak arm, som jag kommer att tänka på som fortfarande vågar vara kritisk är Johan Westerholm på ledarsidorna.se. Men i övrigt, nej.
  Du själv betraktar jag inte överhuvudtaget som en progressiv bloggare utan en partimegafon som oavsett kvaliteten på förslag från S stämmer in i hallelujakören. Det är bara att titta på de alster du publicerar för att få detta bekräftat.
  det viktiga just nu är INTE att återuppliva netroots såsom varandes en partimegafon. Det vettiga vore att vara en progressiv idespruta, modig och anarkistisk. Men det finns inte så långt ögat ser.
  För att relatera till Sd framgångar så beror det inte så mycket på att internet plattformen är deras utan en protest mot alla politiska partier. Ingen nämnd och ingen glömd.
  När Ylva Johansson lade fram S program om snabbare integration så vet vi alla inom partiet att det här är samma skåpmat som tididgare. Karbonpapper. ingen vågar ngt nytt. Om ngn skulle våga så kan man vara helt säker på att Bengt Silferstrand kommer att skrika vet hut och försöka döda all diskussion.
  Och Silferstrand är inte ensam, även partistyrelsen skriker tyst.
  Idedebatten är slut, död. S hade chansen efter Juholts avgång att trycka på den progressiva knappen. Vilka netrötter vill eller har lust att börja kriga igen efter partistyrelsens agerande mot enskilda bloggare.....??
  Ingen. Ingen alls.

  Mvh

  Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket arbete med att få igång en progressiv digital folkrörelse igen. De finns runt om i landet. Samlas de kan de skapa en förändring som bär frukt med sig på olika sätt. Om jag är progressiv bloggare eller inte får andra bedöma men jag driver på för att vi ska ha en berättelse, få fram idéer om hur vi vill bygga ett bättre Sverige, ha en rejäl ideologisk diskussion om vad det är för samhälle vi har nu och vad som är på gång. Jag för fram egna idéer och förslag. Den förändring som har skett på nätet och i opinionen visar med all tydlighet vikten av ett nytt Netroots. Ett Netroots som inte går i någons ledband men som enas i strävan och energin av att bygga ett bättre jämlikt, solidariskt, rättvist och fritt Sverige.

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Att bli etiketterad som progressiv bloggare innebär en miniminivå, och det är att du slutar publicera dig på denna plattform. Om ditt uppsåt är det du skriver, ett uppsåt som är bra, ta dig bort från denna plattform. Här ska du inte vara.
   Å ena sidan vill du inte att netroots ska gå i ngns ledband å andra sidan söker du i din postning partiets legitimitet och resurser för detta. Det går inte ihop. Vi som var med när det begav sig vet partiets inofficiella agerande mot netroots, efter kriskommissionen, efter Juholt. Är det ngt som har ändrat sig?
   Som vision håller jag med dig, men....det är inte de progressiva bloggarna som är problemet, vilka nu de är....det är den totala bristen på idedebatt inom partiet. Locket är på och kommer att vara det en bra tid. Tills dess partiet ramlar under 20 %. Är vi på väg dit? Ja, tyvärr.

   //Peter

   Radera
  3. Plattform. Menar du Blogspot?

   Radera
 3. Roger, om du går in på S-bloggar så hittar dui dig där eller hur? Knappast Blogpost. Efetrsom jag antar att du betalar till S-info så publiceras du på S-bloggar. Kalla det plattform eller portal eller vad du vill.
  Vill du ha ngn trovärdighet som bloggare OCH som åtminstone pådrivare av en nystart av Netroots så välj din egen plats.
  Folk, både inom och utom partiet skrattar åt S-bloggar. Det är bara kufar som är där.
  Om du inte vet att det är där du är så får du googla på S- bloggar..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget konto på S-bloggar/S-info och betalar inget till S-info. Man kan lägga till sig på deras ping-lista, vilket jag har gjort. Har inte haft konto där på ett par år.

   Radera
 4. Roger Jönsson finns med på S-bloggar http://www.s-bloggar.se/blogs/ men självklart inte hos S-info eftersom det är en betaltjänst samt kriteria att vara förtroendevald (S). I mitt fall Tommy Rådberg finns jag med på S-info betalning / förtroendevald men utesluten från S-Bloggar. Jag har över 300 000 visningar och skrivit mer än 1000 inlägg. Bloggar dagligen.

  SvaraRadera
 5. På S-bloggar finns de progressiva bloggarna också ex Johan Westerholm och Peter Högberg.

  SvaraRadera