onsdag 29 juli 2015

Lägg ned DÖ?

Det finns många på högersidan i svensk politik som mer än gärna ser att decemberöverenskommelsen försvinner. Det är både Sverigedemokrater och moderater som skulle glädjas mycket om det blev en ändring på denna punkt. En ändring kan mycket väl genomföras.

Decemberöverenskommelsen (dö) kom till på grund av att praxis i riksdagen inte längre efterlevdes. Varje parti/konstellation la sin egna budgetar och röstade bara på sin egen. Sverigedemokraterna valde att inte stödja detta längre utan ville nu sätta hårt mot hårt. Partiet röstade på alliansens budget. I det läget blev det ohållbart att kunna styra Sverige. Nyval skulle utlysas. Innan det skedde kom alliansens partier tillsammans med regeringen överens om att den som får mest röster ska styra. Oppositionen ska inte rösta mot regeringens budget. På detta sätt blev man överens om att en minoritet ska kunna styra landet.

Sverigedemokraterna vill ha bort dö. Självklart handlar det om att med dö borta så kan Sd tvinga fram en ny regering som då ska kunna dansa efter Sd:s pipa. Moderater som vill ha bort dö, speciellt från Skåne, anser att får man bort dö tvingas regeringen att avgå. Då får moderaterna möjlighet att styra med hjälp av Sd.

Det går att få bort dö men frågan är om Sd och M verkligen vill vara med om det. Decemberöverenskommelsen spelar ut sin roll i samma ögonblick som C och/eller Fp väljer att stödja regeringen och tillsammans med den leda Sverige framåt. Den blockpolitik som nu finns i vårt land förhindrar långsiktigt konstruktiva lösningar som är bra för landet. Moderaterna och Sverigedemokraterna tjänar på det medan exempelvis Fp är förlorare. Om C/FP tar steget förlorar både Sd och M sina maktpositioner.

Jag stödjer decemberöverenskommelsen. Den skapar en möjlighet för en regering att leda landet framåt. Den som klagar på denna gör det för att berika sig själva och sitt parti. En sak är dock klar anser jag. Det behövs mer samarbete mellan olika partier som vill ta ansvar för landet. Just samarbete mellan olika partier sker runt om i Sverige. Det måste bli ett slut på den destruktiva blockpolitiken. Det är dags för förändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar