söndag 26 juli 2015

Något är sönder i Sverige

Det går inte en dag utan att vi kan läsa i tidningar, höra på radio, se på tv och ta del av information och berättelser i sociala medier om vad som händer i vårt land. Det är allt ifrån kriminella attacker med sprängdåd, människor som skjuts ned och dödas, rekryteringar till terrororganisationer till människor som far illa inom sjukvården, äldreomsorgen, en urholkad välfärd, ökade klyftor och ojämlikhet, en skola som går på knäna, människor som lever i fattigdom. Hur vi ska lösa allt detta kräver en intellektuell hederlighet i diskussioner för att komma fram till skarpa förslag. Det får vara slut på de motsättningar och strävan efter att alltid bekräfta den egna världsbilden som gör att det struntas helt i att lyssna på andra och föra ett samtal.

Det som sker i dag är inte ett resultat av byte av regering eller lokala politiska ledningar av rödgrön natur som en del vill ha det till. Det sättet att resonera och föra debatt utifrån är direkt ohederligt och kontraproduktivt. Personer som för fram det gör det för att själva framstå i bättre dager för att kunna komma närmare "maktens grytor". Inget annat. Vi måste bort ifrån det debattklimat som finns i Sverige där det grävs ned i skyttegravar och hela tiden manövreras för att behålla eller tillskansa sig makt. De som blir lidande av detta är Sveriges befolkning.

Något har gått sönder i Sverige. Jag tycker vi ska säga det klart och tydligt. Ja, i juni månad var det ca 4 823 300 personer som var anställda i Sverige, fler än tidigare. Människor har ett arbete att gå till och arbetslösheten sjunkit ned till 7,6 procent. Så här långt gör företagen i Sverige helt okej vinster och bankerna gör mycket bra vinster. Överlag är det ordning och reda i svenska samhället. Det finns saker och ting som är bra. Det ska vi alla erkänna och det är bra. Det finns med andra ord en grund att stå på men trots det går det att se att alla har inte fått det bättre, det finns brister i välfärden som gör att människor far illa. Alla som vill ha ett arbete får inte det. En skola där din bakgrund är faktiskt avgörande för hur bra det ska gå för ditt barn i skolan. Sammanhållningen är inte som det en gång har varit. Det tycker jag vi också ska erkänna.

Politiker som inte vill se hur det är i samhället, gäller deras sympatisörer också, är mer intresserade av maktspel och förneka verkligheten då man tror att det riskerar att underminera den egna politiken och i förlängningen makten. Väljare är inte ett dugg intresserade av sådana politiker. Politiker ska inte vara rädda för att prata om verkligheten och erkänna att den egna förda politiken, eller förslagen, inte har varit de bästa, att man har lärt sig av detta och kommer med nya förslag som ska göra det bättre.

I dagens värld där vi har all världens kunskap ett knapptryck bort, en värld där vi är de bäst utbildade i mänsklighetens historia har vi fått ett debattklimat där vi gör allt vi kan för att vår egen världsbild ska bekräftas och alla andra har helt fel. Lyssna och föra ett konstruktivt samtal har bytts ut mot en bortskämd människas sätt att argumentera där denna alltid ska ha rätt och alla andra har fel, är fiender och därmed ska dessa tryckas ned, förnedras och mobbas. Det gör att debatten i Sverige inte kommer fram till hållbara lösningar som gör att vi kan lösa problemen och skapa nya och bättre möjligheter.

Det är dags att lämna detta sätt att vara mot varandra och träda in i 2000-talet på allvar. Vi måste samtala med varandra och tillsammans skapa lösningar som gör det bra för människor och vår planet. Vi behöver en ny väg in i framtiden för Sverige där vi på allvar kan satsa på utveckling och förändring till det bättre. Det är därmed dags för förändring.

Sex timmars arbetsdag kan vara en lösning som är väl värd att prövas. Överskott behöver satsas i välfärden och på mer fritid. Nostalgi skapar inga lösningar.

2 kommentarer:

  1. Roger

    Var det inte just detta ditt parti skulle ordna om de vann valet?

    Alexander

    SvaraRadera
  2. Det här är utgångsläget efter det som har varit.

    SvaraRadera