torsdag 23 juli 2015

Så tar vi över invandringsfrågan

Sverigedemokraterna har sakta men säkert flyttat fram sina positioner i det svenska politiska landskapet. Genom att utnyttja den ökande ojämlikheten i samhället, känslan av att något har gått sönder och ett missnöje med samhällsutvecklingen i kombination med sin negativa syn på invandring kom de in i riksdagen 2010. Därefter har partiet stärkt sig mer. I en ny mätning, som man får vara källkritisk gentemot, visar det sig att Sd är näst största partiet bara en procentenhet efter socialdemokraterna. Det är dags att förändra förändringen.

På ledarsidan i Svenska Dagbladet skriver Per Gudmundsson om Sverigedemokraternas nya framgång. Han hämtar material ifrån Statsvetenskaplig tidskrift 2/2015 där Karl Lexbo, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, har gjort en analys över Sverigedemokraternas framgångar. Två saker är tydliga. Det handlar dels om att Sd försöker att dämpa det tuffa budskapet om invandring och på det sättet locka de som är kritiska till invandringen. Dels handlar det om att partiet har fått ett helt eget politiskt område för sig själv. Inget parti har vågat sig in här tidigare.

Moderaterna och kristdemokraterna samt Folkpartiet har nu gett sig in på Sverigedemokraternas område. Taktiken och strategin är att inte vara lika hårda som Sd men skärpa sin inställning gentemot invandring och flyktingar. Den mjuka stilen ändras till att vara lite tuffare. Belöning så här långt av detta tilltag verkar vara på exakt samma sätt som i andra länder med partier som är emot invandring. Just dessa partier som Sd är en del av gynnas medan de andra förlorar väljare. Samma sak sker nu i Sverige.

När vi lyssnar på vad Sverigedemokraterna pratar om rörande invandring och flyktingar är deras utgångspunkt att landet tar emot för många (utan att definiera egentligen vad som menas med för många - den tolkningen lämnas glatt över till väljarna - på det sättet kan man locka alla som vill begränsa invandringen) invandrare/flyktingar. Det behövs komma i färre i Sverige. Det är det enda som diskuteras.

Därmed har Sverigedemokraterna lämnat hela detta politiska område helt fritt för andra partier att gå in och stärka sina positioner i denna fråga och visa att det finns andra lösningar. Sd pratar inte om integration och hur en bra sådan ska se ut. Vill vi minska på Sverigedemokraternas framgångar och ta över initiativet i invandringsfrågan ska vi prata om integration och hur den ska bli mycket bättre.

Sverigedemokraterna kan inte klara av en sådan diskussion då hela deras strategi går ut på att Sverige måste ta emot mycket, mycket färre människor. Integration för dem är assimilering, mer eller mindre underkastelse, men har ingen politik för hur människor från andra länder ska komma in i det svenska samhället på bästa sätt.

Det är en stor svaghet hos Sverigedemokraterna och ett perfekt utgångsläge för socialdemokraterna att ta över hela invandrings-/flyktingpolitiken ifrån detta parti. Det andra partier gör fel i Sverige och i andra länder är att försöka spela samma spel som främlingsfientliga partier spelar. Det fungerar aldrig. Istället handlar det om att flytta hela det politiska området ifrån sådana partier till att handla om människovärdet och hur en mycket bra integration ska genomföras.

Regeringens etableringspaket.

8 kommentarer:

 1. Då frågar jag dig: Hur mycket invandring är enligt dig för mycket invandring? Hur många kan Sverige ta emot, utan att vård, skola och omsorg påverkas negativt? Räcker det när hälften av kommunerna ser ut som Borlänge, eller är målet att alla kommuner ska göra det?

  7-klövern talar mycket om integration: hur ska den rent praktiskt ske, när (S) strävat efter att avskaffa alla lågkvalificerade jobb, och Sverige ett stort överskott av lågutbildade arbetslösa ungdomar?

  Varför ska nyanlända ha större rätt till bostad än ungdomar på väg att flytta hemifrån?

  Först när (S) har trovärdiga svar på dessa frågor kommer man att kunna övertyga ungdomar att rösta på partiet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Integrationen som den borde fungera fungerar inte. Det råder bostadsbrist i de områden där det finns jobb, vuxenutbildningen har tidigare rustats ned, tar alldeles för lång tid att validera utländsk utbildning med mera. Vi har ett regelverk som följs om vad det är som kvalificerar till att få uppehållstillstånd. Det är ett regelverk som fungerar. Det gäller att utveckla integrationen. Ett sådant exempel är hur fack och arbetsgivare nu diskuterar vad de kan göra för att underlätta ingången till den svenska arbetsmarknaden.

   Radera
 2. Två frågor till Roger:

  1. Sentio är det institut som legast närmast resultaten för SD. Varför ska man vara extra källkritisk den här gången?

  2.Dagligen går det att läsa om bombdåd och skjutningar i invandrartäta förorter. Fungerar integrationen bra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1: Varje opinionsmätning ska det vara källkritisk granskning på men de som bygger hela sin undersökning på webundersökningar som du anmäler dig själv till behövs det extra uppmärksamhet på.
   2: Integrationen måste bli mycket bättre. Integrationen har inte varit prioriterat tidigare då staten och andra aktörer har lutat sig tillbaka för att låta marknaden fungera. Sedan det som är bombdåd och skjutningar handlar mer om kriminella nätverk som slåss mot varandra för att lägga under sig lukrativa drogmarknad, spelmarknad med mera.

   Radera
 3. Många (ca 50% +/-10) i Sverige är väldigt missnöjda med hur dagens integration fungerar och konsekvensrna av detta.

  Det finns två lösningar:

  1) Minska flyktingmottagningen och anhöriginvandringen (det är dessa två områden som är problematiska, det är inte IT ingenjörer från Indien folk är missnöjda med) eller

  2) fortsätt med en högt antal och se till att integrationen fungerar bättre. Problemet är att ingen vet hur denna integration ska gå till och vi har inga framgångsrika exempel att stödja oss mot.

  Sverige har Europas minsta andel "okvalificerade" jobb samtidigt som vi tar emot en väldigt hög andel "okvalificerade" människor.

  Om inte det är nog med problem. Det är bråttom också. SD växer så det knakar och att försöka får ordning på integrationen (om det ens är möjligt, det vet vi ju inte) kan ta decenier. Jag är tyvärr inte särskilt optimistisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vargen!

   Jag är optimistisk men vi måste få integrationen att fungera. Det finns i dag ett regelverk som är tydligt om vad det är som kvalificerar till ett uppehållstillstånd. Ska vi börja begränsa handlar det om att föra in volymmål i lagstiftningen och det går inte att hålla i förlängningen när den som kommer efter volymen är uppfylld behöver skydd för annars kommer den att exempelvis dödas.

   Oavsett hur vi ser på dagens svenska arbetsmarknad är det så att vi är på väg in i det digitala samhället. Det ställer helt andra krav på vår arbetskraft om den ska slippa att snurra mellan jobb och arbetslöshet. Okvalificerade jobb som jag gissar allmänheten känner till dem kräver redan i dag utbildning på en högre nivå än innan.

   Det som behövs är att satsa på utbildning men också dra nytta av deras intresse och kunskaper. Bygga ut lärlingsutbildningar, yrkesintroduktionsutbildning även för de som är över 25 år (ska gälla alla, även svenskar), läsa in grundskolan och gymnasieskolan i kombination med arbete med mera. Ingen är obildbar men det gäller att ha rätt ingång när man börjar utbilda sig.

   Radera
 4. Det är en intressant överskrift och som resulterar i noll. Regeringens integrationspaket??
  Det blir ett problem med nivån flyktingmottagandet när ex stadsdelsnämnder tvingas prioritera sina kostnader pga av kostnader i mottagndet på kommunnivå. Ex Majorna i Götebrog. Det finns andra exempel där den extremt dåliga integrationen slår mot socialtjänstens budget, när sas etableringstiden upphör. Ljusnarsberg är en kommun med stora probölem på detta område.
  Jo vi ska vara medmänskliga. Men inte bortom förnuftets rand. Jag är själv uppvuxen under Palme eran och vet efter alla Bommersvikskurser jag har gått hur viktig solidaritet och medkänsla är för det som vi en gång kallade folkhemmet.
  Men det var då.
  Vi har en katastrofal integration och en katastrofal segregation i Sverige. När jag läser det du skriver så ser jag bara förenklingar. Och partiets integrationspolitik är ett skämt. Gå tillbaka i förslagsfloran och se har S föreslagit detta tidigare? Dom har det. Det är inte valideringen som är felet i Sverige, det är egentigen inte SFI undervisningen heller. Bostadsbristen självklart. Men vi hinner inte med. Det är inte så att en kommuns resurser är outtömliga och när man som i Majorna tvingas prioritera i kummunens sociala del pga av höga flyktingkostnader, så mpste manta sig en funderare hit men inte längre..??
  Det stämmer att Sverige enligt Sd ska ta emot färre flyktingar. Och det är där som strutsmentaliteten inträffar. För visst talar Sd om integration. Mer än alla andra partier inklusive mitt eget.
  Migrationsverket själva antyder att systemet kommer att kollapsa 2016/2017 om ingenting görs.
  Regereingens paket som du länkar till är ingenting, ett luftslott. Tror du att väljarna inte kan tänka själv och är helt manipulerade av Sd...??
  Det här är en livsfarlig tanke, från vilket parti som helst. Vi har rätt, det är väljarna som tänker fel. En klassisk sociladeomkratisk tankevurpa.
  Om ett par månader passerar Sd socialdemokraterna i opinionsssiffror. Varför det? Beror det på att svenskarna är rasister? Nej, det beror på att S inte är förmögna att adressera problemet som folk upplever.
  Vi hamnar, vare sig vi vill eller ej, i ett läge där vi måste prioritera. Vad väljer vi?
  Majorna är ett exempel, Ljusnarsberg ett annat, Ludvika ett tredje. exempel där den kommunala ekonomin går på knäna.
  det finns ingenitng nytt i regreingens integrationspaket. Det är det gamla förväntade paketet. Rekrytera fler SFI lärare ex. Ettt problem, dom finns inte. Det finns lärare som kan arbeta med SFI. Men inte behöriga och det är dessutom inte ett av de mer statustyngda jobben. Invandrare undervisar invandrare i brist på svenskar som undervisare invandrare. Därav den utbredda invandrar svenska dialekten som finns i dessa grupper. Ett slag i luften. Fler SFi lärare....med brasklappen...dom finns inte.
  Ridå.

  SvaraRadera
 5. Det som sker nu är ett arv som vi har fått ärva av tidigare regeringar. Det jag länkar till är ett litet steg framåt och något som kommer att underlätta. Det har funnits en övertro på att marknaden löser allt och att individen själv ska fixa det. Resultatet ser vi.

  I blogginlägg får du ibland göra generaliseringar för att sedan i andra inlägg gå ned på djupet.

  Det går inte att finna det berömda alexanderhugget som på en gång löser allting. Det finns inte. Däremot handlar det om att med olika insatser och åtgärder ta tag i detta och skapa utveckling. Att kunna validera utbildning mycket snabbare är viktigt. Det gör att det går att se om personen ifråga redan uppfyller kraven som finns i Sverige för att jobba i yrket eller om det behövs tilläggsutbildning eller vidareutbildning. Då går det att köra igång processer som gör att personer utbildar sig. Samtidigt med detta gäller det att få ut dem i arbetslivet där de kan kombinera utbildning med jobb. Ska gälla alla svenskar också anser jag.

  När det handlar om SFI-lärare går det att exempelvis låta personer med språkutbildning i det svenska språket får pedagogisk utbildning samtidigt som de är SFI-lärare. Det finns språklärare i grundskolan och gymnasiet som inte har full tid. Låt dem få undervisa och ge dem SFI-behörigheten.

  Vi skulle kunna erbjuda utbildningar för de som tidigare har haft företag och som skulle vara intresserade av att ha ett företag här. Starta eget-satsningar vet vi är den snabbaste insatsen som leder till arbete. Låt invandrare/flyktingar som vill starta och driva företag få utbildning och stöd. Speciellt behöver stöd sättas in av olika slag för de som driver sina företag. Det finns mycket stöd för de som startar men sedan tunnas det ut. Samma här, ska gälla även svenskar.

  Sd pratar inte integration. Partiet pratar om att stoppa invandringen och att de som är här ska assimileras. Har aldrig hört någon från Sd säga hur människor ska komma in i samhället, få ett arbete, kunna utbilda sig, starta företag med mera.

  SvaraRadera