onsdag 19 augusti 2015

"20 bullar"

Jag satt i går och såg på reprisen av dokumentären om politikern Olof Palme. I detta avsnittet tas det bland annat upp att i början av 1970-talet växte sig främlingsfientligheten starkare i Sverige. Det berodde på ekonomiskt oroliga tider där människor upplevde och såg att de fick det sämre med en arbetslöshet som var hög för den tiden. I dag skulle vi vara överlyckliga med en sådan låg nivå. Dock, jämförelsen med nutid finns där. I en värld där samhället förändras och det går att se att det blir sämre samtidigt som man själv kämpar för att få det hela att gå ihop får högernationalistiska partier sin kraft, kommer med en annan förklaringsmodell och lösningar som attraherar. Om det sker samtidigt som de etablerade partierna saknar lösningar och är otydliga och förknippas med den rådande situationen får de nationalistiska partierna allt mer stöd.

Det finns en liknelse som är väl värd att föra fram som visar på om debatten i Sverige fokuserar på rätt saker. Vid ett bort sitter det tre personer. Det är en i makteliten, en löntagare och en invandrare. Framför dem har de ett fat med 20 bullar. Den som tillhör makteliten tar direkt 19 stycken av bullarna, vänder sig till löntagaren, pekar på den sista bullen och säger: Se upp så inte invandraren tar den ifrån dig.

I Sverige diskuteras det just nu denna sista bulle och vem som ska ha den. Invandraren utmålas som det stora hotet. Det är att fokusera på fel sak. Att Sverigedemokraterna och delar av borgerligheten inte vill att vi pratar om de andra 19 bullarna är fullt förståeligt. Då tappar Sd i relevans i den svenska politiken och för väljarna. Det debatten behöver börja fokusera på är hur ska vi omfördela från makteliten som har de andra 19 bullarna. För om vi tar två bullar därifrån kan löntagaren få två bullar och invandraren en bulle. Då har makteliten fortfarande kvar 17 bullar. Varför ska denna elit ha fler?

Makteliten är inte makteliten för ingenting. Genom att påverka, opinionsbilda och bygga på sin makt och resurser skapar den möjligheter att påverka lagstiftning och politiken i land efter land. Budget och lagförslag kan skräddasys för denna elit som gör att den kan behålla sin makt och bygga på den ytterligare. I Sverige har vi avskaffat exempelvis förmögenhetsskatt och arvsskatt som var av omfördelande effekt. Marginalskatten för makteliten har minskat. Infört olika subventioner som makteliten använder sig mest av. Här finns resurserna att göra omfördelning utifrån.

För varför är det underklassen och medelklassen som ska slåss mot varandra och dra det tunga lasset i svensk ekonomi? Det finns andra vägar att gå. För att vända denna utveckling krävs offensiva ekonomiska satsningar, omfördelning av resurser och skapandet av fler arbetstillfällen/möjligheter. Det är dags för förändring.

Folkhemmet mot Führern. Liberalernas ökenvandring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar