måndag 28 december 2015

En ny partiledare - hur kom det sig?

Det har skrivits ganska mycket om hur det kom sig att Håkan Juholt fick avgå men inte så mycket om varför han blev vald till partiordförande. Självklart har det skyllts på slutet förfarande, osäker valberedning, kupper med mera men en seriös analys har inte presenterats som kan förklara varför Håkan Juholt blev vald. Det är dags att ge sig på en sådan förklaring.

Vi måste ta oss tillbaka till 2010. Två val hade socialdemokraterna förlorat till Fredrik Reinfeldt och hans allians. Valet 2010 var det sämsta för socialdemokratin på flera, flera årtionden. Nog för att medlemmarna kände att valrörelsen hade varit tuff men valresultatet kom ändå som en chock för många.

Under de första åren mellan 2007-2008 låg socialdemokratin bra till i opinionssiffrorna. Stadigt kring 40 procent, över till och med. Skarp kritik riktades mot alliansregeringen för den politik som fördes. Väljarna såg att politiken skapade problem för vanliga människor. Stödet var stort för en socialdemokrati som ansåg sig företräda väljarna. Sedan började det gå bakåt. När S och Mp gick ut och sa att de båda partierna skulle samarbeta för att få regeringsmakten gick det fortsatt nedåt. Inte ens att Vänsterpartiet skulle vara med skördare några större framgångar i opinionen.

Innan valet presenterades det rödgröna-blocket sin budget om man vann valet. Den massiva kritik som hade innan riktats mot skattesänkningarna var med ens bortblåst. Helt borta. Där sjönk stödet än mer i opinionen. När socialdemokraterna sedan gick in i valrörelsen var det ett parti som kämpade med siffror kring 27-28 procent i väljarstöd. När valdagen var över hade partiet räddats av progressiva bloggare som visade hur alliansens politik slog, speciellt för den som var sjuk, och media hade hakat på detta.

För socialdemokratin började en tid av självransakan och inre kritik. En kritik som nådde utanför och ut i media. Krav ställdes på hela partiledningens avgång och sedan på partiledaren. Mona Sahlin avgick och en tid följde som kulminerade i att Håkan Juholt blev ny partiledare.

Orsaken till att Håkan Juholt blev partiledare är att partiet ville göra upp med den gamla socialdemokratiska politiken och skapa en tydlig motvikt till alliansen. När socialdemokratin ställde sig på den vanliga människans sida, förde ett kritiskt resonemang utifrån ett socialdemokratiskt perspektiv och kom med andra förslag gick det hem hos väljarna. Man ville ha ett annat socialdemokratiskt parti, ändra riktning.

När socialdemokratin under mandatperioden 2007-2010 visade sig att man började anamma bit för bit alliansens politik valde väljarna att lämna socialdemokraterna. Spiken i den kistan var budgeten innan valet. Rörelsen ville inte se det hända igen. Det gällde att få fram en annan kandidat som kunde ingjuta mod och energi i socialdemokraterna igen. En kandidat som nådde igenom i rutan, som människor inte kopplade ihop med tidigare maktstrukturer och ledare. En kandidat som kunde bära socialdemokratins idéer och arv in i 2010-talet. Någon som kunde bygga ett annat socialdemokratiskt parti, olik de andra tidigare ledarna.

Det finns självklart mycket att säga om Håkan Juholt men han var en person som faktiskt kom i rätt tid. Hans partiledarskap gick hem hos de flesta medlemmarna, en majoritet faktiskt, och hos väljarna. Stödet för socialdemokraterna växte. Han hade en retorik som attackerade samhällsproblemen från vänster och kom med nya lösningar. Alliansen tappade där och då problemformuleringsinitiativet till socialdemokraterna som man inte kunde återta. Barnfattigdom, försämrad sjukvård och äldreomsorg, ökade klassklyftor, försämrat skolresultat med mera var saker som togs upp. Många gick med i socialdemokraterna på grund av honom. Hans syn på samhället går hem än i dag bland medlemmar och väljare.

Här kom en kraftig opponering mot regeringens klasspolitik. Samtalet förändrades. Socialdemokratin hade blivit ett parti att räkna med igen. En förändring var på väg att ske. Tyvärr ledde det ena och det andra till att denna möjlighet rann partiet ur händerna. I valet i fjol återkom kritiken mot alliansen och samhällsproblemen men partiet nådde upp till ungefär samma valresultat som 2010.  I dag harvar partiet runt mellan 26-28 procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar