söndag 24 januari 2016

Återta initiativet

SIFO-mätningen kan lugnt sägas vara en riktig politisk jordbävning i Sverige. Den skapar frågor och ifrågasättande som kan leda till förändringar på olika sätt och nivåer. Det är nog många i de olika partierna som funderar vad mätningen öppnar upp för möjligheter och problem. En sak är dock säker. Socialdemokraterna och regeringen måste nu återta initiativet i svensk politik.

I går skrev jag att socialdemokraterna och regeringen måste nu kommer med en Sverigeplan som ska göra att landet är ett modernt, framtids- och internationellt inriktad land där hela landet lever och vi bygger ett hållbart samhälle för framtiden. Det här är en vision som vi behöver arbeta efter. Mål är bra men bara om de kopplas till något större. Jag anser är det jag beskrivit ovan är något som vi mycket väl kan ha som grundvision och till den skapa en berättelse som kommuniceras ut till medborgarna i Sverige. Tydlighet och kommunikation.

Socialdemokraterna behöver en övergripande strategi som inte bara får väljarna att strömma tillbaka utan också vara det parti som leder landet under lång tid. Det partiet skulle göra är:

1: Skapa en vänstercentrum politik: Det är inte genom att socialdemokraterna dundrar ut i vänsterfåran, förbi Vänsterpartiet, som väljarna kommer att komma tillbaka. Istället behöver socialdemokraterna bygga ett rejält fundament som förenar vänster och centrum i svensk politik. En del vill kalla centrum för mittenväljare. En sådan bred koalition skulle göra att väljarna ger sitt stöd och deltar i dess utveckling. Det är dags att socialdemokraterna tar detta initiativ och börjar bygga.

2: Skapa ett socialdemokratiskt program för framtiden: Vi måste i socialdemokraterna ha en rejäl diskussion om vad framtiden innebär, har med sig för problem och utmaningar, hur möjligheterna ser ut, vad som sker med mera. Det är en helt otrolig förändring som är på gång och som socialdemokratin inte bara måste möta men också ta initiativet i och leda. Varför exempelvis inte skapa en ny form av innovationspolitik som utgår ifrån socialdemokratisk ideolog och en vänstercentrum politik? Oavsett vilket behöver partiet dra igång en stor utbildningssatsning om framtiden och hålla rådslag om det.

3: Dominera debatten: Socialdemokraterna av i dag på riksplanet låter för det mesta media själv sätta bilden av de förslag som regeringen presenterar. Det följs inte upp via massiv satsning i sociala medier, debattartiklar, reklaminslag med mera. Istället är det borgerlig press som sätter bilden och till den bilden kommer ett bombardemang av högeråsikter. I sociala medier har socialdemokraterna en gång varit ledande och dominerat det politiska samtalet med hjälp av. Nu finns inte det längre. Socialdemokraterna måste ha en strategi för hur man ska göra efter det att utspel har gjorts. Strunta i våra politiska motståndare. De är helt ointressanta. Det fokus ska ligga på är landets problem, utmaningar och möjligheter.

4: Förnyelseresa i partiet: Ute i kommunerna är socialdemokraterna duktiga på att släppa fram nya förmågor. Det byts ut människor med jämna mellanrum och har blivit mer under senaste tiden. Förnyelse innebär inte en ensidig föryngring utan om att få in nya personer på politiska uppdrag oavsett var i livet de befinner sig. Socialdemokraterna måste våga byta ut personer på olika nivåer och våga gå utanför de vanliga rekryteringsvägarna. Jag kan rabbla upp över 50 personer som finns runt om i landet som skulle kunna göra ett fantastiskt arbete i partiet centralt och i partistyrelsen. Nya människor som brinner för att förändra och utveckla ger en tydlig signal om att partiet vågar satsa nytt, framåt och står aldrig still. Människor som det är dags att ge chansen.

Det behövs med andra ord inte bara förändringar i politiken utan också i kommunikation och partiorganisationen. Vi har inte råd med att ha personer som sitter still i båten och undviker konflikter och att ta tag i saker. Det är dags för förändring.

Dags att motbevisa Lena Mellin. Daniel Suhonen skriver att S har slutat existera som parti. Ledarsidorna om dagens mätning.

1 kommentar:

  1. Ibland undrar jag även om det tar emot,om inte S i längden hade tjänat på att ställa till nyval. Som det är nu så får S all skit för alliansens 8 år i regeringsställning med bl.a hjälp av SD. Just nu är M-ledningen skiträdda för att fälla regeringen, för dem vet att det kommer att slå tillbaka på dem direkt dem tar makten. Ett nyval hade splittrat . alliansen för många år framåt. C och L kommer aldrig ingå i en regering med SD samarbete. Svenska folket hade efter ett antal år fått se hur en politik förd av M och SD verkligen försämmrar den svenska välfärden. S hade haft tid för sig att gå igenom sin ideologi så att den ligger i tiden, och kanske fått fram en ny starkare karismatisk ledare för partiet. Tyvärr tror jag inte att Löfwen är rätt man för detta. Men helst ser jag en S ledd regering,men just nu ser det inte bra ut. Det verkar som det är AKB som styr S. S vågar inte stå för en egen politik,gäller väl mest flykringfrågorna. Vi vet att regeringen är på rätt väg i många frågor,men just nu bryr sig inte väljarna om detta. Jag är kanske för stor pessimist just nu,men några tankar iaf/ Kenta

    SvaraRadera