måndag 1 februari 2016

Att kunna vara sjuk utan att skämmas

Jag är en av dem som intensivt har protesterat mot och framfört hur fel det är att tvinga människor som är sjuka tillbaka till arbetsmarknaden innan de är friska. Vi har kunnat läsa och se hur mycket sjuka människor tvingats ut ifrån sjukförsäkringen för att ta sig till Arbetsförmedlingen och provjobba trots att de inte har haft någon arbetsförmåga. Det är inte rätt och värdigt. En orättfärdighet som skapade en social förändring som rev upp en del av samhällskontraktet och kastade ut människor i en stor osäkerhet och rädsla. Nu är det slut med det. Äntligen!

Jag blev riktigt irriterad den 5 juni 2008 när alliansens riksdagsledamöter satt och applåderade glatt när försämringen i socialförsäkringen klubbades igenom. Ett beslut som kastade ut människor som var sjuka ur sjukförsäkringen för att den moderatledda regeringen ansåg att vissa av dem var fuskare som hellre ville vara sjuka än jobba. Alla drogs över en kam. Det här skapade stor vånda, rädsla och fick många att må ännu sämre av de som var sjuka. Många av dem som tvingades ut ur sjukförsäkringen återkom i den igen.

Det sociala kontraktet försämrades därmed av en allians full av nyliberalistiskt tankegods. Allt som den regeringen utgick ifrån byggde på helt felaktig fakta och en konstig inställning till människor. Den välfärd som människor i Sverige ansåg vara viktig gick att se hur den monterades ned. De som var mest utsatta kastades ut i ett sjudande och stormande hav att klara sig själva. Med rätta började människor att protestera. I valet 2010 var det just behandlingen av en person som var sjuk som gjorde att socialdemokratin kom över 30 procent, annars hade den hamnat runt 27 procent.

I dag har socialdemokraterna i riksdagen, tillsammans med andra partier, fattat ett beslut om att ta bort den moderatledda före detta regeringens sjukförsäkring. Socialdemokratins svar på denna orättfärdighet var att fatta ett beslut som gör att den som är sjuk får lov att vara sjuk och komma tillbaka till arbetsmarknaden på rätt sätt. En ordentlig rehabkedja sätts in som handlar om att stötta den som är sjuk i att bli frisk, där det går, och kunna komma tillbaka till arbetsmarknaden i sin egen takt. En rehabkedja som ska hjälpa till och ge verktyg som gör att den som är sjuk kan ta alla de viktiga steg som behövs för att den ska kunna återgå i ett arbete.

Det är en social förändring som tydligt visar att socialdemokratin står på vanliga människors sida. Det är vanliga människor och deras liv som är i centrum för regeringens politik.  Den urholkning av välfärden som har skett i den ekonomiska förändring som genomfördes har nu börjat att rullas tillbaka. Det här är ett mycket viktigt steg. Fler kommer.

Anna Kinberg Batra och moderaterna är inte arga över att välfärden har försämrats och att människor har fått det sämre utan över regeringen som gör tvärtom gentemot hennes nyliberala politik. Jimmy Åkesson leker med moderaterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar