söndag 21 februari 2016

Hur länge orkar de äldre stödja S?

Pensionsuppror mot pensionssystemet! Det har nu blivit en verklighet. Pensionärerna är trötta på att slåss mot ett riggat system ensamma. Fattigpensionärer finns fortfarande kvar trots att vårt land är ett av världens rikaste. Varje dag får äldre vrida och vända på varenda slant. Val mellan den livsviktiga medicinen eller mat på bordet, mellan att besöka sjukvården eller betala en räkning. Att vara i eller ett steg från fattigdom stressar och är helt onödigt. Det är dags för förändring.

Vi hade faktiskt inte behövt vara där vi är i dag. När Håkan Juholt tillträdde som partiledare var pensionssystemet ett av de första sakerna han tog upp, tillsammans med barnfattigdomen. Han hade redan då mycket riktigt och korrekt fångat upp ett folkligt missnöje mot pensionssystemet. Ett system som slår hårt mot de som har haft låga inkomster under sitt verksamma liv. Människor som jobbat hårt i 40-45 år har fått se en pension som varit låg. Samma sak med de som stannat hemma och tagit hand om hem och barn. De har gjort allt vad samhället har krävt av dem men tacken från densamma är lika svidande varje månad.

Håkan Juholt ville att S skulle ta sig an pensionssystemet och genomföra förändringar som gjorde att äldre fick bättre pensioner. För det fick han intern kritik. Dessa kritiker har inte fångat upp att bland människor fanns/finns det en berättigad oro över pensionssystemet. Kritiker som inte ville förstå hur pensionssystemet slår. Oavsett så visar det sig att om S hade tagit tag i att vilja förändra pensionssystemet hade många äldre fått det bättre då vi hade kunnat sätta press på alliansregeringen att ta tag i pensionsfrågan. Pensionsfrågan hade också varit en viktig politisk faktor i valet 2014.

För regeringen tickar tiden på allt snabbare. Pensionärerna sätter nu ned foten och säger att det räcker. Det kan mycket väl vara så att det är en tidsfråga innan de äldre kommer att lämna S. Det oavsett hur mycket vi satsar på välfärden. Klarar vi inte av att göra pensionssystemet bättre så pensionärerna får mer i plånboken kommer de att leta sig till partier som kan det. Sänkt skatt är en liten sak jämfört med att öka inkomsten. De äldre är den grupp som socialdemokraterna har sitt största stöd hos  dag men i morgon kan det minska ned till samma nivå som vi har bland de unga.

Socialdemokraterna har tappat fem år. En förändring av pensionssystemet är ett fokus som vi nu måste ha. Vi kan inte vänta längre. Här behövs göras förändringar som ser till att pensionssystemet är finansierat, att vi slipper bromsar och att pensionerna kan höjas, speciellt för fattigpensionärerna. Ett av världens rikaste länder borde klara av det (bland sitter 53 personer i Sydsverige på 1232 miljarder kr så pengar finns). Det är dags för förändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar