torsdag 25 februari 2016

Ojämlikhetens giriga ansikte

Nu under flera år har fokus legat på de som har en svag ställning i samhället och på invandrare. På löntagare. Tacksamma offer att attackera. De har klistrats på ett antal etiketter som lata, bidragsberoende och har en svag karaktär. Piska ska se till att de tar sig i kragen och skärper till sig. Det har inte gått en dag, och går inte en dag, utan att dessa grupper får kritik i media, i sociala medier, av borgerliga politiker. Samtidigt har en förändring skett som det är knäpptyst om men som vanliga människor känner. Den av att makteliten drar ifrån och ojämlikheten ökar i Sverige.

Det är egentligen inte så konstigt att fokus läggs på grupper i samhället som är enkla att tala illa om. Genom att moralisera över dem kan andra människors synsätt förändras då grupperna handlar om "de andra". Då blir det fritt fram att föra fram både det ena och det andra negativa om "de andra". Samtidigt ska vi vara fullt medvetna om att det i grunden handlar om att få oss alla att fokusera på en viss sak samtidigt som den verkliga agendan sker på ett sådant sätt så att vi inte ska vara medvetna om det.

Det är mycket skällande på att människor är i våra socialförsäkringssystem och i försörjningsstödet. Att invandringen kommer att öka "belastningen" på dessa. Om det framförs det klagomål. Samtidigt är det knäpptyst om att makteliten drar ifrån oss alla allt mer. I Sydsverige äger de 63 rikaste 1232 miljarder kronor tillsammans. Tack vare det ökar ojämlikheten i samhället då allt mer resurser läggs för att denna grupp ska kunna ägna sig åt lyxkonsumtion och skattelättnader. Vi andra har fått se försämringar i välfärden och i socialförsäkringssystemen ske och som slår mot vanliga människor hårt.

Ojämlikheten ökar allt mer. LO presenterade en rapport som visar att makteliten fortsätter att dra ifrån. Det går nästan 54 arbetarlöner på en börs-vd:s lön i genomsnitt. Högsta någonsin. Vi får gå tillbaka till 1930-talet för att se motsvarande nivå. En helt oacceptabel förändring som har skett i vårt samhälle. En förändring som nu måste upp högst på agendan, diskuteras och tas fram skarpa förslag på hur det ska förändras.

För det räcker inte med att stärka välfärden och göra positiva förändringar i försäkringssystemen. Det behövs också en ny ekonomisk politik som tar tag i att minska ojämlikheten genom att maktelitens inkomster och förmögenhet reduceras på olika sätt. En ny ekonomisk politik som sätter minskad ojämlikhet och låg arbetslöshet där löntagare får en större del av överskotten som produceras. I dag är det aktieägare och vd som plockar hem den största delen av detta. Det är dags för förändring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar