måndag 8 februari 2016

Vi slåss om småsmulorna

Har du funderat över varför det är så stort intresse över att klistra på invandrare och underklassen att det är deras fel att Sverige och Europa är som det är? Har du funderat över varför det är så viktigt att skylla på dessa människor när välfärden försämras eller att människor i vårt land far illa?

Det är två viktiga frågor att fundera över. För under en längre tid har det varit viktigt för nationalistiska och högerextrema partier att skylla på invandrare att det är deras fel att det egna landet har massarbetslöshet, att människor tvingas ned i fattigdom, att välfärden urholkas med mera. Dessa partier är snabba med att också föra fram att om invandringen begränsas eller upphör kommer allt att bli så mycket bättre. En enkel och helt felaktig slutsats.

Har du funderat över varför ingen säger någonting om den maktelit som finns i Sverige, EU och världen? En maktelit där exempelvis 62 stycken personer i denna maktelit äger mer än 3,6 miljarder stycken av världens befolkning. Den rikaste procenten äger mer än hela världsbefolkningen på 7 miljarder människor gör tillsammans. En maktelit som sitter på enorma förmögenheter, som styr världspolitiken och världsekonomin och som har riggat detta till att berika sig själva allt mer. En maktelit som anser att det är de som ska skyddas om det går dåligt och skattebetalarna får ta smällen.

Har du funderat över varför det är finansvärldens vd:ar och maktelit som skyddades vid finanskrisen 2008-2009 och tidigare i Sverige i början av 1990-talet med miljoner kronor i bonus och löner medan vanliga människor kastades ut i arbetslöshet och dålig a-kassa och skyddsnät? Varför är det så? Varför anses en vd på ett finansbolag vara värd att skyddas medan vanligt hårt arbetande människor kastas ut i arbetslöshet för att klara sig själva?

Varför diskuterar vi inte de skatteplaneringar som görs av denna maktelit som gör att den kan gömma undan miljarder kronor varje år i olika skatteparadis samt trolla bort den skatt de ska betala? Det gäller allt ifrån privatpersoner till företagen. Google till exempel ser till att företaget inte betalar skatt och om det betalas att den är riktigt, riktigt låg. I Storbritannien har företaget sett till så att 1,5 miljarder kronor har trollats bort som annars skulle ha gått till skatt.

Om denna maktelit är det tyst och ingen kritik förs fram mot den. Speciellt inte från nationalistiska och högerextrema partier som Sverigedemokraterna eller högerpartier som moderaterna. Från deras sida är det tyst. Varför? Det är dags för förändring.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar