måndag 28 mars 2016

De unga känner sig svikna

Under 80-, 90- och 00-talet gick politikerna och makteliten ut och lovade att om bara marknaden fick lov att ha hand om det mesta och en allt större del av vinstutrymmet gick till aktieägare skulle det bli mycket bättre för vanliga människor. Marknaden skulle skapa välstånd och möjligheter. Genom privata lösningar skulle välfärden bli bättre. Finanskraschen 2008-09 och den följande långdragna recessionen visade mycket tydlig att det löftet inte gick att lita på.

I Sverige och runt om i världen känner sig de yngre generationerna sig svikna av etablissemanget. Alla de fina löften som gavs har visat sig vara felaktiga. Löftena har istället varit en dimridå för makteliten att rigga systemet på ett sådant sätt att denna elit tjänar allt mer pengar och samlar på sig allt mer makt och förmögenhet. Resten av oss, alla andra 99-procenten, kämpar för att få våra liv att gå ihop och en rädsla för att bli utslagen/få det sämre håller hårt om oss.

Våra unga är djupt bekymrade över det samhälle de växer upp i. Det finns ett lågt förtroende för politiker och beslutsfattare. Man tror inte att de ska kunna lösa problemen. Detta går att läsa i en artikel i Dagens Nyheter. I den framgår det tydligt att det ungdomarna oroar sig mest för är bostadsbristen. 94-procent anser att bostadsbristen är den största samhällsutmaningen. Ungdomarna oroar sig över att de både nu och i framtiden inte kan få en egen bostad. Det parti som väljer att gå ut rejält, och med uthållighet, med ett offensivt konkret bostadspaket kommer att vinna de ungas röst.

Bostadsbrist, arbetslöshet, klimatförändringar, psykisk ohälsa och diskriminering är de huvudområden som oroar ungdomarna mest. Lägg till oron som människor känner för välfärden och för en progressiv socialdemokrati finns här klart och tydligt en grund för ett politiskt program med skarpa förslag att arbeta utifrån från och med nu och framåt. 

Det gäller att bryta den gamla politiken och skapa något annat. Det räcker inte med att lappa och laga systemet utan systemet måste i sin grund förändras. När det som tidigare har lovats inte fungerar måste det kastas åt sidan och ett nytt löfte ges. Vill vi vinna de unga måste vi ta detta steg. En progressiv socialdemokrati kan göra just det. Tiden har kommit. Det är dags för förändring.


1 kommentar:

  1. Även dom funktionshindrade har blivit svikna av S. Så även flyktingarna.

    SvaraRadera